Bloc biblioteca del CEJFE


696 APUNTS

 • 12:50
 • 0

IX Jornada Compartim: “Aprenentatge informal: nous escenaris, nous actors”

El proper dia 25 de novembre, de 9 a 14 h, tindrà lloc al Centre d’Estudis la IX Jornada Compartim, titulada enguany ‘Aprenentatge informal: nous escenaris, nous actors’ i centrada en una nova figura, el REGAL (Rol de l’E-moderador com a Gestor i Agent d’aprenentatge al Lloc de treball).

El nou paradigma de l’aprenentatge planteja un escenari en què conviuen les formes tradicionals d’aprendre amb els canals informals, persones que es nodreixen d’altres persones, persones que pertanyen a organitzacions on promouen aquests intercanvis, organitzacions que aprenen…

A partir de l’experiència dels e-moderadors de les CoP, el programa Compartim impulsa una figura nova a l’organització, que posa en contacte persones, que dinamitza grups de treball, que cura continguts, que sincronitza organització amb treballadors. En resum, un dinamitzador de l’aprenentatge col·laboratiu: el REGAL.

Inscripció en línia fins al 17 de novembre.

Programa

 • 12:07
 • 0

Conferència ‘Abordatge dels delictes en xarxa: regulació penal i prevenció’

Aquest dimecres, 12 de novembre, de 17 h a 19 h, tindrà lloc al Centre d’Estudis Jurídics i Formació Especialitzada la conferència ‘Abordatge dels delictes en xarxa: regulació penal i prevenció’, a càrrec de Rubén Mora Fernández, sotsinspector i cap de la Unitat Central de Delictes Informàtics dels Mossos d’Esquadra, i Roberto Valverde Megias, fiscal delegat de criminalitat informàtica de la Fiscalia Provincial de Barcelona, dins el cicle de conferències sobre justícia i societat Espais d’actualitat. Les inscripcions estan tancades però l’acte s’enregistrarà i es podrà veure a partir del 14 de novembre al CEJFE TV.

Programa

 • 09:18
 • 0

Sessió d’investigació ‘Execució penal i toxicomanies’: Últims dies per inscriure’s!


El proper 4 de novembre, de 17.00 a 19.00 h, tindrà lloc al Centre d’Estudis Jurídics i Formació Especialitzada la cinquena sessió d’investigació del 2014, amb el títol ‘Execució penal i toxicomanies’.

S’hi presentaran dues recerques: Presó, drogues i poblacions ocultes, a càrrec d’Enric Bañuls, psicòleg del Centre d’Atenció i Seguiment (CAS) del Centre Penitenciari Brians 1, i de Miriam Imbernón, educadora social del CAS del mateix centre, i L’eficàcia de les suspensions judicials amb obligació de tractament de deshabituació, a càrrec de Rosa Bonfill, diplomada en treball social i llicenciada en criminologia per la Universitat de Barcelona, i màster en criminologia i execució penal per la Universitat Pompeu Fabra, i de Manuel Casado, llicenciat en psicologia i màster en psicologia forense i criminal per la Universitat de Barcelona.

Inscripcions en línia fins al 2 de novembre.

 • 08:34
 • 0

Vols ser becari o becària del CEJFE: última setmana d’inscripcions

El CEJFE ha obert la convocatòria de 10 beques de col·laboració per desenvolupar estudis, treballs, tasques d’assistència i suport relacionades amb els diferents àmbits d’actuació del Centre d’Estudis Jurídics i Formació Especialitzada.

Les beques de col·laboració tenen per finalitat l’augment de la formació teòrica i pràctica i la preparació professional dels estudiants seleccionats mitjançant la realització de tasques de suport a les activitats de formació o d’investigació en matèries pròpies del Centre d’Estudis Jurídics i Formació Especialitzada, sota la tutoria de la persona que es designi.  El termini per presentar les sol·licituds finalitza aquest divendres 24 d’octubre de 2014.

 • 07:28
 • 0

La gestió de casos en l’àmbit penitenciari

El proper 30 de setembre a les 17.00 h el CEJFE presenta la quarta sessió d’investigació del 2014 “La gestió de casos en l’àmbit penitenciari“.  En aquesta sessió es presentaran dues recerques: La primera, “Factors de risc de conducta violenta intrainstitucional en interns penitenciaris”, té com a objectiu conèixer quins factors individuals són els més eficaços a l’hora de predir els comportaments violents, alhora que vol conèixer quina és la prevalença d’aquest tipus de conducta i si el tipus de delicte influeix en el risc per comportar-se de manera violenta dins de la presó. Aquest coneixement pot ajudar en la presa de decisions als professionals i també a detectar necessitats d’intervenció.
La segona investigació, “Regressió a segon grau: causes i conseqüències”, té com a objectiu descriure i valorar aquest pràctica per tal d’apuntar recomanacions a fi i efecte de reduir tant el nombre com l’impacte de la regressió en el procés de reinserció. Les persones que han estat regressades tenen més probabilitats d’acabar la condemna sense cap transició esglaonada a la comunitat, cosa que dificultarà la seva reinserció en la societat.
L’acte serà inaugurat pels senyors Josep Xavier Hernández, director del CEJFE i Pere Soler Campins, director general de Serveis Penitenciaris.

 • 10:41
 • 0

Presentació de la recerca: La llibertat condicional a Catalunya

Demà 27 de maig tindrà lloc al Centre d’Estudis i Formació Especialitzada una nova sessió d’investigació en què es tractarà la llibertat condicional a Catalunya. S’hi presentaran els resultats més destacats d’una recerca que ha tingut com a principal objectiu conèixer a fons com es gestiona actualment la llibertat condicional a Catalunya i proposar millores per aplicar-la. La investigació analitza 3.400 expedients d’interns penitenciaris que l’any 2012 es trobaven en llibertat condicional, en 3r grau i en 2n grau, per extreure’n les similituds i diferències. També s’ha recollit l’opinió dels professionals relacionats amb aquest àmbit i s’ha estudiat l’aplicació que fan de la llibertat condicional altres països europeus. Tot plegat dóna una idea completa del moment en què es troba la mesura i quines són les perspectives de futur. Podeu consultar el programa de l’acte aquí.

Si no podeu assistir a la Sessió, podeu seguir-la en directe per internet a http://bit.ly/sessioinvestigacio270514. Posteriorment, la sessió es podrà visionar a través de la web www.cejfe.tv.

 • 10:41
 • 0

Guanyadors del #cejfenegre 2014

Ja tenim els guanyadors del #cejfenegre 2014! El microrelat de Carlos Pérez Sánchez ha aconseguit 92 “m’agrada” i és el guanyador del premi dels seguidors de la pàgina. I el microrelat d’Aldo Solsona ha estat el guanyador del premi del jurat. També fem menció especial dels microrelats de Pedro Martínez i Sergi Carreras que amb 57 i 20 vots respectivament han quedat en segon i tercer lloc en les votacions del públic. Reproduïm en aquest post el text dels microrelats guanyadors:

Carlos Pérez Sánchez (premi #cejfenegre 2014 dels seguidors de la pàgina)
No podia dormir. Aquell fill de puta li havia tret el motiu pel qual viure, la seva filla. La va tallar en trossos tan petits, com nosaltres en l’infinit cosmos. El fet que la policia l’hagués detingut, no el consolava. Només volia venjança. En pensar això, sobre el seu rostre queien llàgrimes eternes, com la maldat i l’estupidesa humana. PUM!, PUM! Va decidir desaparèixer.

Aldo Solsona (premi #cejfenegre 2014 del jurat)
Va semblar un accident. Havia planificat la mort del meu germà bessó amb tot detall. Quan la mare es va agenollar davant del cos sense vida cridant el meu nom, vaig decidir no treure-la del seu error. Sempre se l’havia estimat més que a mi.

Menció especial per als microrelats de:

Pedro Martínez
Els policies Dupont i Dupont comparegueren immediatament al lloc dels fets. Els cadàvers d’en Tintin i el capità Haddok presentaven un orifici de bala al cap i duien a la mà una pistola.
- Ha estat un duel.
- Jo encara diria més: un duel.
El professor Tornasol somreia d’amagatotis. El seu invent, una píndola d’inducció al suïcidi, havia estat un èxit per partida doble.

Sergi Carreras
Eren les 20:00 del 22/11/05.
Tot estava previst, no s’havia deixat res a l’atzar.
El pla estava estudiat fins al més mínim detall, l’Iñaki, que coneixia com ningú les altes esferes de l’entramat social, ho havia organitzat conjuntament amb el Diego.
El Jaume, amic seu i últim responsable de l’organització, n’estava al corrent.
“Benvinguts al Fòrum”, va dir el Joan Antoni.

Gràcies a la col·laboració de la LLibreria LaJurídica i la Llibreria Marcial Pons no tan sols els guanyadors del cejfenegre tenen premi sinó que els relats amb menció especial rebran un obsequi per la seva participació.

Moltes gràcies a tots i totes per participar!

 • 13:28
 • 0

IV Tertúlia literària de novel·la negra

IV Tertúlia literària de novel·la negra (Dijous 10 d’abril al CEJFE)

Com cada any pels volts de Sant Jordi, la Biblioteca del Centre d’Estudis Jurídics i Formació Especialitzada us convida a participar en aquesta tertúlia literària sobre novel·la negra on debatem i compartim opinions sobre la literatura negra i policíaca, que a molts de nosaltres ens apassiona. Aquest any el tema central de la nostra IV tertúlia serà la novel·la negra feta a Catalunya amb un especial interès per la novel·la d’aquest gènere escrita en català.  Enguany els convidats a la taula rodona són:
Jordi Canal Artigas, bibliotecari i difusor del gènere negre i policíac. Director de la Biblioteca la Bòbila de l’Hospitalet, primera biblioteca pública del país dedicada a aquesta especialitat; és el creador del fanzín L’H Confidencial i del primer club de lectura de novel·la negra a l’Estat espanyol. Des de 2007 coordina el Premi Internacional de Novel·la Negra L’H ConfidencialAndreu Martín Farrero, novel·lista, guionista, guanyador del Premi Pepe Carvalho 2011, del Premi Crims de Tinta 2013 i de diferents guardons del gènere policíac i criminal (més al seu blog) i Carles Quílez Lázaro, periodista i escriptor. Durant molts anys fou corresponsal de la Cadena Ser, on va dirigir la secció de tribunals i policia. Les seves novel·les són fruit de les seves experiències. Actualment és director d’Anàlisi de l’Oficina Antifrau de Catalunya.

Mireia Plana Franch, llicenciada en filologia romànica, cap de la Secció de Disseny i Programes de l’Escola d’Administració Pública de Catalunya i lectora infatigable de tota mena de literatura moderarà la tertúlia.

Si voleu participar-hi només cal que us hi inscriviu o que ens envieu un correu electrònic a biblioteca_cejfe.dj@gencat.cat amb el nom i cognoms, NIF i adreça personal i/o laboral.

Més informació al programa.

 • 12:00
 • 4

cejfenegre: III edició del concurs de microrelats

La Biblioteca del Centre d’Estudis Jurídics i Formació Especialitzada (CEJFE) presenta la tercera edició del cejfenegre: concurs de microrelats negres, amb l’objectiu de difondre la literatura a través de noves formes de comunicació digital i donar a conèixer les diferents eines 2.0 de què disposa la Biblioteca per comunicar-se amb els seus usuaris.
Bases
1. Els participants han de ser majors de 18 anys. Han de ser persones físiques. No hi poden participar entitats, associacions, organismes, comptes col·lectius, etc.
2. Els microrelats han d’estar escrits en català. No poden excedir de 380 caràcters (inclosos els espais).
3. Els microrelats han de ser obres originals i inèdites, correctament escrites i es poden presentar des de l’1 de març fins al 2 d’abril de 2014.
4. Els microrelats han de ser del gènere negre o policíac.
5. Cal publicar una única actualització al mur de la pàgina del Facebook Biblioteca CEJFE amb el microrelat proposat. Un cop fet, cal també enviar un missatge a l’adreça de correu electrònic de la biblioteca (biblioteca_cejfe.dj@gencat.cat) amb el mateix contingut i el nom, cognoms i DNI o NIE de la persona autora.  Indicar “Concurs cejfenegre” a l’assumpte del missatge.
6. Només es pot presentar un relat per persona.
7. Es considera autor la persona propietària del compte de correu electrònic des del qual s’hagi enviat el microrelat premiat.
8. No es permeten relats ofensius o comentaris despectius sobre les obres. El CEJFE es reserva el dret de retirar-los si ho considera convenient.
9. Entre els qui hi participin hi haurà 2 relats guanyadors, un d’escollit pels seguidors del facebook de la biblioteca i un altre pel jurat.
Cadascun guanyarà un lot de llibres de gènere negre i policíac, donatiu de les llibreries col·laboradores. Aquests premis es lliuraran el 10 d’abril, al final de la IV Tertúlia literària de novel·la negra, que tindrà lloc al CEJFE.
10. El jurat està format pels experts en novel·la negra i escriptors participants en la IV edició de la tertúlia literària de novel·la negra i per la responsable de la Biblioteca del CEJFE.
11. El veredicte es donarà a conèixer el dia 10 d’abril, a les 18.45 h, al final de la Tertúlia literària.
12. Els organitzadors es reserven el dret de fer difusió dels microrelats concursants en altres mitjans amb la llicència Creative Commons (CC
BY-NC-ND 3.0).
13. La participació en el concurs comporta l’acceptació d’aquestes bases.
14. Les votacions per escollir el relat premiat pels seguidors del facebook de la Biblioteca es comptabilitzaran mitjançant els m’agrada que reculli cada relat.
15. Període de votacions: Es poden votar els microrelats des de l’1 de març fins al 8 d’abril de 2014. Es poden votar tants microrelats com es vulgui. No es comptabilitzaran el vots d’entitats, associacions, organismes, comptes col·lectius, etc.
 • 11:54
 • 0

Projecte tècnic de Medi obert

Comunitat Medi obert de justícia juvenil (Barcelona).  Projecte tècnic de Medi Obert. Barcelona: Departament de Justícia, 2013 Sig. 34-053.2 Pro (disponible també en paper a la biblioteca)

A la presentació d’aquesta nova publicació del programa Compartim, Joaquim Clavaguera i Vilà, director general d’Execució Penal a la Comunitat i de Justícia Juvenil explica que: “…Aquest Projecte tècnic de Medi Obert és fruit del treball col·laboratiu del conjunt dels professionals de medi obert, dels tècnics de l’Àrea de Medi Obert i d’altres responsables de la Direcció General d’Execució Penal a la Comunitat i de Justícia Juvenil. És un document que mostra sobre el paper la tasca de cada dia i que defineix i actualitza l’àmbit de treball i la identitat dels professionals de l’Àrea de Medi Obert. En l’àmbit de medi obert, el Projecte tècnic és un conjunt organitzat i sistematitzat de metodologies, processos i indicadors d’avaluació per definir a qui va adreçat, per a què es dissenya, el context i condicions dels actors que l’han d’aplicar i les eines i actuacions a emprar per a l’execució de les mesures judicials. Ja l’any 1990 es va elaborar el Projecte tècnic amb la participació dels delegats d’assistència al menor, el qual va fer possible que els equips de medi obert de Justícia Juvenil disposessin d’un projecte tècnic capaç de donar resposta als reptes esdevinguts en aquest llarg període de la justícia juvenil en medi obert a Catalunya. Malgrat el seu important recorregut i la pervivència de molts dels seus continguts, ara, l’any 2013, els canvis esdevinguts (especialment normatius, socials i econòmics) i les necessitats emergents han fet imprescindible desenvolupar un nou projecte tècnic per al medi obert.”

Per la seva banda la Comunitat de Medi Obert de Justícia Juvenil en el tríptic  de la seva Jornada anual presentaven el nou projecte així:  ” Per què ens cal ara un nou Projecte tècnic de Medi Obert? Aquesta pregunta se la deu haver fet més d’un professional, vista l’actual situació social i econòmica. Potser hauria estat més prudent deixar passar el temps i continuar amb les rutines i les maneres de fer que fins ara ens han servit per donar resposta als encàrrecs de la jurisdicció de menors amb un resultat notable. Sens dubte aquesta hauria estat l’opció més fàcil, però només hauria servit per ajornar la posada al dia de la tasca dels professionals de Medi Obert de Justícia Juvenil i deixar-nos en una situació de desavantatge per encarar el reptes que la conjuntura actual i el futur més proper ens plantegen. Des de l’Àrea de Medi Obert es va veure clar que, per mantenir i projectar les nostres línies de treball, ara era el moment just d’avançar-se i encarar el repte de posar al dia les actuacions que fan els tècnics i, alhora, assentar les línies de futur per optimitzar-les i modernitzar-les. Per a l’elaboració d’aquest nou Projecte tècnic es va considerar que un pilar bàsic havia de ser comptar amb la màxima participació del col·lectiu de professionals. Per això es va dissenyar una estructura col·laborativa encaixada i inserida dins del programa Compartim. I si un dels pilars d’aquest nou Projecte tècnic ha estat aconseguir la màxima participació del col·lectiu, l’altre ha estat la participació d’experts externs que han aportat els coneixements específics del seu camp professional al document que s’estava elaborant.”