Etnologia.cat


973 APUNTS

 • 15:04
 • 0

“Inmaterial. Patrimonio y memoria colectiva”

Museo Nacional de Antropología
C. d’Alfonso XII, 68, Madrid
Del 17 d’octubre de 2014 al 15 de febrer de 2015


Un evocador recorregut pel patrimoni immaterial a través de noranta-tres instantànies d’alguns dels fotògrafs documentalistes espanyols i estrangers més importants de la història: des de Jean Laurent, Mariano Moreno, Baltasar Cue o Otto Wunderlich, fins Escobar López o Cristina García Rodero a l’actualitat. Les fotografies procedeixen dels fons de l’Instituto de Patrimonio Cultural de España i altres institucions, entre les quals la Direcció General de Cultura Popular, Associacionisme i Acció Culturals del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, que ens traslladen a situacions del passat que avui ens segueixen resultant comprensibles i en què podem rastrejar i imaginar els coneixements tècnics necessaris per a una activitat laboral, sentiments afectius o lúdics, o les regles socials que regeixen les relacions humanes.

Tota la informació d’aquesta exposició en aquest web del Ministeri de Cultura.

 • 13:16
 • 0

7ns Tallers i Jornades de memòria Oral: jornada Música i dansa a les terres de cruïlla

Data: Dissabte, 25 d’octubre de 2014, de 10 a 20 h.
Lloc: Sala Rosa de la Casa de Cultura (Passeig de la Clotada, s/n), La Sénia

Jornada Música i dansa a les Terres de Cruïlla
En el Marc del II Festival Música en Terres de Cruïlla (25 i 26 d’octubre i 22 de novembre  )
PROGRAMA [+ info]

 • 14:54
 • 0

Suquet d’anxoves i verats bullits, noves propostes a “Mestres dels fogons”

Suquet d'anxoves i verats bullits a "Mestres dels fogons"El dissabte 18 d’octubre a les 17.00h el Museu de la Pesca torna a organitzar una nova sessió de “Mestres dels Fogons” a l’Espai del Peix, una activitat dirigida a posar en valor la cuina elaborada amb productes i per persones molt vinculades al territori. [+ info]

 • 12:56
 • 0

30 anys de la Festa del Flabiol d’Arbúcies

Els dies 31 d’octubre i 1 i 2 de novembre, es celebra a Arbúcies la trentena edició de la Festa del Flabiol, un punt de trobada únic a Catalunya que té com a objectiu la recuperació d’un dels instruments més emblemàtics i populars catalans.

Entre els diferents actes que formen part del programa, cal destacar:

La inauguració de l’exposció 30 anys de de flabiols a Arbúcies,

La presentació dels fons fonogràfics del Museu Etnològic del Montseny

XV Col·loquis del Flabiol:

- Rafel Mitjans i Teresa Soler: Flabiols i flageolets

- Àngel Vallverdú: Flabiols i gegants a la plaça Nova de Barcelona

- Pau Plana: Flabiol i tambor. La imatge tramesa [+ info]

 • 09:27
 • 0

Aportacions a la dansa catalana 2014

Diumenge 23 de novembre de 2014, de 10.00 a 18.00 h


A partir de la consideració de la dansa com a part del patrimoni immaterial de Catalunya, “Aportacions a la dansa catalana” vol fer ressò tant de la pràctica com de l’estudi de la dansa tradicional o de qualsevol aspecte que hi tingui relació: música, festes, indumentària, pedagogia, etc. Amb aquest objectiu, l’organització convida totes les persones, grups de balladors i balladores, col·lectius professionals, entitats, centres d’estudis o administracions que estiguin interessats en la jornada a presentant-hi una aportació, o bé a participar-hi com a oients.

Informacions pràctiques sobre la jornada.

+ info: Esbart Català de Dansaires. Tel. 934 125 111, info@esbartcatala.org
 • 15:15
 • 0

Sàtira satànica

Societat Recreativa El Retiro
C. d’Àngel Vidal, 17, Sitges

Dissabte 18 d’octubre de 2014, 10.00 h


Jornada de reflexió i debat sobre els versots dels diables festius: la seva tradició, vigència, excepcionalitat, tractament jurídico-legal, els seus límits, la seva repercussió i tot allò que afecta el seu entorn en l’actualitat.

Vegeu-ne el programa i tota la informació detallada en aquest post de Lo Carranquer o en aquesta notícia de visitsitges.com.

 • 09:20
 • 0

Redescobrint les Sales Nobles de Cal Perelló

Des del Museu Comarcal de l’Urgell s’ha treballat en la reordenació i interpretació històrica i etnològica de les sales nobles del casal urbà de Cal Perelló, durant els segles XVIII i XIX. Mitjançat els textos explicatius, elaborats pel professor i doctor en història, Josep M. Planes Closa, i la presidenta de l’Associació de l’Estudi del Moble i historiadora de l’art, Mònica Piera, ens endinsem en la vida quotidiana dels Perelló d’aquells segles, tant en la història familiar com en l’ús de les estances i en la utilitat del mobiliari d’època que s’hi mostra actualment.

A les estances decorades amb pintures del segle XVIII, hi ha col·locats el mobiliari d’aquest segle i a les sales amb pintures del XIX el mobiliari ad hoc. En aquestes sales s’hi passejaren personalitats tant il·lustres d’aquells segles com el Baró de Maldà, entre d’altres. Tot i el canvis sofert pel pas dels anys, les sales nobles de Cal Perelló, presidides per l’escut nobiliari de la nissaga, ens mostren el gust artístic de l’època.

Lloc: Museu Comarcal de l’Urgell-Tàrrega, carrer Major 11

Dia: diumenge 19 d’octubre

Hora: 13h

 • 13:57
 • 0

Acte de celebració de la inscripció del projecte “Metodologia per a l’inventari del patrimoni cultural immaterial a les reserves de la biosfera: l’experiència del Montseny” al Registre de millors Pràctiques de la convenció per a la Salvaguarda del Patrimoni Cultural Immaterial de la UNESCO

El proper dissabte 18 d’octubre tindrà lloc a Arbúcies la celebració de la inscripció, duta a terme el 4 de desembre de 2013, del projecte “Metodologia per a l’Inventari del Patrimoni Cultural Immaterial: l’experiència del Montseny a les Reserves de la Biosfera” al Registre de Millors Pràctiques de Salvaguarda de la Convenció per a la Salvaguarda del Patrimoni Cultural Immaterial de la UNESCO. El projecte es va realitzar entre els anys 2009 i 2012 pel Centre UNESCO de Catalunya amb la col·laboració del Parc Natural del Montseny, el Museu Etnològic del Montseny “la Gabella”, i el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya per mitjà de la Direcció General de Cultura Popular, Associacionisme i Acció Culturals. El Registre de les Millors Pràctiques de Salvaguarda del Patrimoni Cultural Immaterial de la UNESCO és una de les tres llistes que recullen exemples del patrimoni cultural immaterial de la humanitat, juntament amb la Llista Representativa i la Llista de Salvaguarda Urgent. [+ info]

 • 13:06
 • 0

Cultura Viva 2014: Presentació del llibre “Els jocs en la història”

Data: Divendres, 10 d’octubre de 2014, a les 19 h.
Lloc: Sala polivalent de l’antic Hospital (C/ Hospital, 21-23), Ascó

Presentació del llibre “Els jocs en la història” coordinat per Carles Barrull i Elena Espuny i editat per Editorial Afers,Institut Ramon Muntaner,  Ajuntament de Móra la Nova,  Ajuntament d’Ascó.

Presentació a càrrec d´Angelines Gironés, Biel Pubill i Carles Barrull

Preàmbul de la VI Jornada d’Estudis Locals i Territorials Carmel Biarnés (Ascó, dissabte 18 d’octubre de 2014)

Organitza: Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, Ajuntament d’Ascó, Associació Cultural Lo Llaüt i Institut Ramon Muntaner
Per a més informació:
Institut Ramon Muntaner, carles@irmu.org, 977 40 17 57

 • 11:52
 • 0

Desvetllem la Memòria dels Tonis de Manlleu

Aquest any el Museu del Ter col·labora amb una de les entitats més antigues i arraigades de la població: Associació de Sant Antoni Abat – Tonis de Manlleu. El Museu del Ter coordina una sèrie d’activitats amb la voluntat de posar en valor aquesta festa tradicional i popular. Per aquest motiu s’està preparant una exposició dedicada a l’entitat i també la publicació d’un llibre sobre els orígens i la història de l’associació. Des del mes de setembre es varen iniciar uns tallers de memòria oral “Desvetllem la memòria dels Tonis de Manlleu” que permeten la identificació i documentació del fons fotogràfic dels Tonis que serveixen no només per conservar la memòria històrica de l’entitat sinó també com a base per a la realització de l’exposició i el llibre.

Dia: tots els dimecres de setembre i octubre de 10h a 12h

Lloc: Auditori Roca. Museu del Ter, passeig del Ter, 2. Manlleu

Per a més informació 93.851.51.76 i www.museudelter.cat