Etnologia.cat


1242 APUNTS

 • 18:23
 • 0

Acte inaugural Institut Català d’Antropologia

Curs 2015-2016

Data: 6/10/2015  19:00 h

Lloc: IEC, carrer del Carme, 47. Barcelona

Taula rodona en motiu de la presentacio del llibre:

¡Divinas! Modelos, poder y mentidas; de Patricia Soley-Beltran (Premi Anagrama d’Assaig 2015)

Intervindran:

Patricia Soley-Beltran (Autora)

Dolores Juliano (Antropòloga)

Josep Martí (Antropòleg)

Verena Stolcke (ICA)

 • 08:00
 • 0

Monografies del Montseny 30

El passat mes de juliol es presentà a la vila de Sant Celoni el número 30 de les Monografies del Montseny, editades pels Amics del Montseny i corresponent a l’any 2015. Entre els articles que hi apareixen en destaquem els següents pel seu interès etnològic:

- N. Galea: “El Sot de les Mines -Campins-”

-M. Gea i N. Cabañas: “El Molinot”

-C. Albesa: “Arbúcies vista pels primers excursionistes”

-J. Torrents: “L’ecomuseu del Blat, una xarxa per posar en valor la cultura pagesa”

-J.Portals: “El Montseny de Víctor Balaguer. “Al pie de la encina”. Una aproximació romàntica i llegendària al Montseny de finals del segle XIX”

-Ll. Pagespetit: “L’Erola de Viladrau. Breu Història, una vivència i el trobador de la Mare de Déu”

-X Cateura: ” La fàbrica de cadires Guarida de Tona i la Corbadora d’Arbúcies”

-S. Sànchez, J.A. Pujantell, M. Boada: “La producció hidroelèctrica a la Vall de Santa Fe. L’obtenció d’una nova font d’energia per al Baix Montseny a Principis del segle XX”

Podeu consultar l’index complet aquí

 • 13:35
 • 0

L’arròs. El cicle de la vida al delta de l’Ebre

La presentació i estrena del documental L’arròs. El cicle de la vida al delta de l’Ebre, inicia la 5ª Mostra de Cinema Etnogràfic, 2015, a Amposta. A l’acte intervindran Pau Bertomeu i Rafel Duran, de l’empresa audiovisual ampostina Delta produccions, productors i realitzadors del documental. El documental segueix el cicle anual de l’arròs des que es prepara la terra d’arrossar fins que se seguen les espigues madures de l’arròs; envoltat d’una natura canviant i de l’acció directa de molts col·lectius humans. Així, al documental hi intervenen pagesos, cooperativistes, tractoristes, restauradors… tots explicant la seva relació amb l’arròs, sens dubte, el producte més emblemàtic del delta de l’Ebre. Actualment, ocupa el 83% de la superfície total conreada, unes 20.400 hectàrees.

Organitzen: Direcció General de Cultura Popular, Associacionisme i Acció Culturals, Museu de les Terres de l’Ebre, Ajuntament d’Amposta i Xarxa OPEI

Dates: 2 d’octubre de 2015

Lloc: Sala d’Actes del Museu de les Terres de l’Ebre

Horari: 19h 30’

Més informació i programa: Museu de les Terres de l’Ebre www.museuterresebre.cat 977 702 954 info@museuterresebre.cat

 • 09:25
 • 0

Agnès Vidal guanya el 17è Premi Bernat Capó amb “Fem safareig”

Agnès Vidal fotografiada en un safareig. Foto: Bullent.

L’obra guanyadora del 17è premi Bernat Capó de difusió de la cultura popular, Fem safareig, dóna veu a les dones que anaven als llavadors (safareigs), escenaris privilegiats on compartien experiències i converses. A Fem safareig, Agnès Vidal ha volgut treure a la llum el testimoni concret d’una trentena de dones, i a la vegada ha establert un diàleg entorn el procés de la bugada.

Agnès Vidal i Vicedo (Alcoi, 1979) és llicenciada en Filosofia per la Universitat de València, i entre altres premis i llibres ha publicat el treball d’investigació El Cementeri dels Anglesos. L’herència Britànica a Dénia (Edicions del Bullent). És membre de l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana i actualment treballa d’educadora mediambiental a Eivissa. El jurat ha valorat l’amenitat amb la qual està escrita l’obra i ha posat de relleu que “es tracta d’una obra que posa en valor el patrimoni material i immaterial lligat a una activitat quotidiana vinculada al treball de les dones. I fa visible la realitat femenina en la cultura popular valenciana en un espai social desaparegut del que encara queden les construccions”.

 • 11:35
 • 0

Xa Jornada Reviure el Patrimoni – La recuperació del patrimoni jueu

Divendres 30 d’octubre de 2015
Sala Francesc Buireu. Manuel Ibarra, s/n
Arribem a la desena edició de la jornada Reviure el patrimoni i ho fem amb un tema complex però, alhora, apassionant. La recuperació del patrimoni jueu suscita múltiples reflexions sobre el coneixement que tenim de la cultura material dels jueus, el seu estudi i la seva interpretació en el context de la societat contemporània.
El període d’inscripció és fins el 28 d’octubre de 2015

Vegeu programa jornada

Més informació: Museu Comarcal de Cervera

 • 09:46
 • 0

31è premi Valeri Serra i Boldú

Nova convocatòria del Premi Valera Serra i Boldú de Cultura popular, convocat per l’Ajuntament de Bellpuig, l’Institut d’Estudis Ilerdencs de la Diputació de Lleida i el Departament de Cultura de la Generalitat, és la més alta consideració en reconeixement de treballs de recerca i de difusió en l’àmbit de la cultura popular i tradiconal de les terres de parla catalana.

El termini per l’admissió d’aquests treballs de recerca és el 29 de febrer del 2016, més informació al correu o bé al telèfon 973 320 408. Aquí us deixem les Bases Valeri Serra 2016

 • 14:32
 • 0

Bosc i Societat

Entre el 26 de setembre i el 4 d’octubre es celebra a Sant Celoni (Vallès Oriental) la Primera Setmana Bosc i Societat, una setmana temàtica dedicada a estendre el coneixement del món forestal a través d’activitats culturals, divulgatives i tècniques:  xerrades, guiatges i jornades tècniques ompliran de contingut el programa, que podeu consultar aquí.

“Bosc i Societat”  s’emmarca dins el projecte de creació del Museu Europeu del Bosc.

La Primera Setmana Bosc i Societat està organitzada Cercle Econòmic i Social Baix Montseny, l’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la UAB i l’Ajuntament de Sant Celoni.

 • 10:08
 • 0

Projecció del documental Gringo Trails

Projecció del documental Gringo Trails de Pegi Vail.

Lloc: Sala Gran, 4t pis, Facultat de Geografia i Història.

Carrer Montalegre, 6. Barcelona

Hora: 19:00

Aquesta pel·lícula documental planteja qüestions urgents sobre una de les més poderoses forces globalitzadores del nostre temps: el turisme.

Pegi Vail és antropòloga i Directora associada del Center for Media, Cultura and History a Nova York

 • 13:34
 • 0

5ª Mostra de Cinema Etnogràfic de Catalunya, a Barcelona (Gràcia)

Data: Dimarts, 29 de setembre de 2015, a les 19.30 h.
Lloc: Finca Sansalvador (Passeig de la Mare de Déu del Coll, 79), Barcelona.

5ª Mostra de Cinema Etnogràfic de Catalunya a Barcelona (Gràcia):

- Els camins del pessebre. Dir. Martí Sala, 2014 (31’). Centrat en la recerca sobre els orígens de plantada del pessebre de Sant Mateu a Premià de Mar, el diumenge abans de Nadal.

- Els Encants ¿Vells?. Dir. Martí Herrera, (26’). Documental que ens mostra la vida quotidiana al mercat del Encants a ulls de diferents venedors en un moment que realitzen el trasllat cap a una nova ubicació a l’altra banda de la Plaça de les Glòries.

- D’àligues, falcons i cavallets: festa major de Barcelona. Dir. Roger Canals, 2014 (54’). Documental que retrata la feina de 300 barcelonins en el Toc d’Inici, un ritual que es realitza des de 1994 a l’inici de la Festa Major de la Mercè, desprès del tradicional pregó i que s’ha convertit és un esdeveniment imprescindible que treu al carrer gegants, bestiari i músics.

Organitza: Departament de Cultura de la Generalitat de CatalunyaTaller d’Història de GràciaInstitut Ramon Muntaner. Per a més informació:tallerhistoriagracia@gmail.com

 • 17:49
 • 0

h5a Mostra de Cinema Etnogràfic a Amposta. L’arròs al delta de l’Ebre

S’inaugura a Amposta la 5ª Mostra de Cinema Etnogràfic, 2015, amb la presentació i estrena  del documental L’arròs. El cicle de la vida al delta de l’Ebre, amb la intervenció de Pau Bertomeu Faus, productor i realitzador del documental, amb l’empresa audiovisual Delta produccions.

Es tracta d’una mostra multiseu, realitzada a diverses poblacions catalanes, amb l’objectiu de difondre el cinema i els documentals etnogràfics, que a Amposta es centrarà, de forma monogràfica, en el passi de documentals que tenen per protagoniste l’arròs del delta de l’Ebre, a partir d’aspectes molts diversos, entre els quals el seu conreu i la seva cuina popular i tradicional.

A partir de la seva implantació a finals del segle XIX, el cultiu de l’arròs ha transformat el delta de l’Ebre, configurant una cultura, una economia, una ecologia, etc. que, tal i com es copsarà en aquesta edició de la Mostra, configuren -de forma indestriable- les formes de vida de la població deltaica.

L’arròs del delta de l’Ebre és un producte amb DOP, produït, elaborat i envasat al Delta, on actualment ocupa unes 20.400ha, el 83% de la superfície total conreada al Delta. És, sens dubte, el producte que més caracteritza i personalitza la cuina i la gastronomia de la zona, és per això que aquest any la Mostra s’inclou en les Jornades Gastronòmiques de l’Arròs, que es celebren a Amposta de l’1 al 31 d’octubre.

Organitzen: Direcció General de Cultura Popular, Associacionisme i Acció Culturals, Museu de les Terres de l’Ebre, Ajuntament d’Amposta i Xarxa OPEI

Dates: 2 i 3 d’octubre de 2015

Lloc: Sala d’Actes del Museu de les Terres de l’Ebre

Horari: divendres a partir de les 19h 30’ i dissabte a partir de les 17 h

Més informació i programa: Museu de les Terres de l’Ebre www.museuterresebre.cat 977 702 954 info@museuterresebre.cat