Etnologia.cat


1205 APUNTS

 • 10:02
 • 0

Exposició: Qui són, qui som? Masdenverge en Blanc i Negre

L’eclosió de la fotografia a cavall dels segles XIX i XX, ha coincidit amb la transformació de la societat, l’economia i l’urbanisme. En aquest sentit, la fotografia ens permet documentar la història recent i els canvis en les formes de vida i la fisonomia dels nostre pobles.

Famílies, colles d’amics, celebracions locals, per una banda;  i espais de treball, de lleure i de socialització de la població, per l’altra; van quedar immortalitzats, permeten que les generacions actuals, a partir de les fotografies i la memòria dels més grans, puguin recuperar i conèixer part de la història més recent de la població.

En el cas de Masdenverge, prèviament a la inauguració d’aquesta exposició, s’han realitzat diversos Tallers de Memòria Oral amb veïnes i veïns de la població que han permès recuperar la informació (els llocs, les persones que surten fotografiades, el motiu, etc) de les més de 60 fotografies que la composen i que cobreixen una cronologia que va dels primers anys del segle XX als últims de la dècada de 1960.

L’exposició també busca la interacció amb el públic, el qual podrà aportar informació sobre les fotografies, ja sigui identificant les persones, els espais, celebracions i/o ajudant a precisar la cronologia de les mateixes. Per a facilitar aquesta participació, a sota de cada fotografia hi haurà una còpia per a que tothom qui ho vulgui pugui situar la informació a sobre de la mateixa. Tota aquesta informació, servirà per a la posterior documentació de les fotografies i la seva incorporació a la fototeca del Consorci del Museu de les Terres de l’Ebre, la qual està oberta a l’ús públic.

L’exposició es podrà veure a partir del 1 d’agost a l’edifici Masdenverge Actiu, coincidint amb la celebració de les festes majors, i romandrà oberta fins el 27 de setembre.

Aquest projecte, coorganitzat pel Museu de les Terres de l’Ebre i l’ajuntament de Masdenverge, forma part dels 7ens Tallers de i Jornades de Memòria Oral (2014-2015) que promou el Departament de Cultura amb la col·laboració de diverses entitats de Catalunya, entre elles el Museu de les Terres de l’Ebre com a Antena territorial de l’Observatori del Patrimoni Etnològic i Immaterial.

Organitza: Museu de les Terres de l’Ebre, Observatori del Patrimoni Etnològic i Immaterial, Ajuntament de Masdenverge

Dates: del 1 d’agost al 27 de setembre de 2015

Horari: Dimarts a divendres de 17.00 a 20.00h

Centre d’Interpretació Viure al Poble (Edifici Masdenverge Actiu) Crta. d’Amposta, s/n Masdenverge

 • 13:47
 • 0

Curs d’arquitectura popular Josep Mora

Els Amics de l’Arquitectura Popular organitzen, entre els dies 3 i 7 d’agost, el 16è curset d’estiu d’arquitectura popular Josep Mora. L’edició d’enguany es dedicarà als metalls. El curs es celebrarà en diferents poblacions, permetent així conèixer l’arquitectura popular de la zona.

Aquí podeu consultar el programa; les incripcions les podeu realitzar aquí o bé presencialment el primer dia del curs, més informació al mail.

 • 11:24
 • 0

Passat i present de la comunitat xinesa a Chiapas

Lisbona Guillén, Miguel. Alli donde lleguen las olas del mar. Pasado y presente de los chinos en Chiapas. Mèxic D.F.: UNAM, 2014, 284 p.

Miguel Lisbona és un antropòleg català, llicenciat per la Universitat de Barcelona. Les seves recerques el van portar fins a Mèxic , on actualment dirigeix el Centro Peninsular en Humanidades y Ciencias Sociales (CEPHCIS) de la UNAM, a Mérida, Yucatán.

Aquesta obra no té la pretensió de  ser un tractat teòric sobre la historia de la immigració, ni resoldrà tots els dubtes existents sobre l’origen i la conformació del que es coneix com “colònia xinesa”o “comunitat xinesa” a Chiapas. Això no impedeix afirmar que en aquest llibre  el lector trobarà informacions noves sobre el tema, que haurien de donar peu a altres anàlisis acadèmiques que aprofundeixin aspectes tractats en aquest estudi o, simplement, que localitzin documentació que no fou trobada o consultada en el decurs de la recerca.

 • 13:28
 • 0

Els inicis de l’antropologia al País Valencià, relats de vida a la Ribagorça, ONG i pobles indígenes, i recerca paranormal: Revista Perifèria (vol. 20, 1)


Perifèria és una revista en línia, iniciativa dels doctorands i doctorandes del departament d’Antropologia Social i Cultural de la Universitat Autònoma de Barcelona recolzada per la direcció i el professorat del programa de doctorat. Té per objectiu principal esdevenir una eina de contribució a la gestió del coneixement: un canal de difusió de la recerca desenvolupada, orientada cap a la reutilització de la experiència investigadora dels doctorands i els grups de recerca del departament.

Perifèria: revista de recerca i formació en antropologia. Vol. 20, núm. 1 (2015) [+ info]

 • 17:05
 • 0

Monogràfic Antropologia del Turisme

Revista de Antropología Experimental. Número 15 (2015)

Área de Antropología Social – Universidad de Jaén

Monográfico Antropología del Turismo

Número coordinat pel professor Maximiliano E. Korstanje.

[+ info]

 • 13:57
 • 0

VI Festival Internacional de Curtmetratges i Cinema Independent de Cerdanya

Acte de presentació als mitjans de comunicació del programa: Dijous, 23 de juliol, a les 13:30 h. a la Sala de Plens de l’Ajuntament de Puigcerdà  (Pça de l’Ajuntament), a càrrec d’Albert Piñeira, Alcalde de Puigcerdà; Enric Quílez , President del Grup de Recerca de Cerdanya i Jordi Forcada, Director de la Cerdanya Film Commission.

Dates: Del dilluns 27 de juliol al diumenge 2 d’agost
Lloc: Museu Cerdà (C/Higini de Rivera, 4 ), Puigcerdà

5ª Mostra de Cinema Etnogràfic de Catalunya al VI Festival Internacional de Curtmetratges i Cinema Independent de Cerdanya
Aquest festival es realitzarà al Museu Cerdà de Puigcerdà del 27 de juliol al 2 d’agost de 2015. El dilluns 27 a les 17 h. es presenta el Festival i a les 21.30 h. s’inaugurarà el Festival dedicant aquesta sessió a la 5ª Mostra de Cinema Etnogràfic de Catalunya de l’Observatori del Patrimoni Etnològic i Immaterial. amb la projecció dels següents documentals:
- El Retaule de Sant Ermengol. Guió de Jesús Galindo (48’). Explicació de la representació del Retaule de Sant Ermengol a la Seu d´Urgell, dels seus orígens al 1957, la figura de l’Esteve Albert (autor i primer director), el Pep Ingla (tota una vida al servei del Retaule), la visita del cineasta José Val del Omar (un dels pioners del cinema experimental), així com personatges que han passat pel Retaule i les anècdotes viscudes al llarg de tots aquests anys.
- El camí del foc: la cremada de falles d’Andorra la Vella. Dir. Rosa Burgos i Albert Cristòfol. (40´). La recuperació de la “Cremada de Falles” d’Andorra la Vella i l’activitat de l’Associació de Fallaires d’Andorra. Testimonis vius expliquen les seves vivències infantils i fan un recorregut per la història d’Andorra des de 1930 fins als nostres dies. Testimonis conten el treball de recuperació i difusió que realitzen, com s’estructura l’Associació que busca la promoció interior i exterior d’unes singulars festes del foc del solstici d’estiu dels Pirineus que juntament amb altres opten a la candidatura conjunta de Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat a la UNESCO.

Programació del VI Festival Internacional de Curtmetratges i Cinema Independent de Cerdanya [+ info]

 • 09:26
 • 0

Mostra d’entitats manlleuenques d’arrel tradicional

El dissabte 25 de juliol, de 6 a 10 del vespre, es farà a la plaça Fra Bernadí una nova edició de la Mabiganga, fira on diferents comerços oferiran els seus productes a preus molt rebaixats.

Tota aquesta activitat organitzada pel MAB coincidirà amb la primera edició de la Mostra d’entitats manlleuenques d’arrel tradicional, que tindrà lloc de 6 a 9 del vespre. S’organitzaran tallers per aprendre a ballar sardanes, pujar castells, tocar tabals, llençar pirotècnia, muntar gegants, maquillar-te i fer manualitats amb els Menuts del Serpent, conèixer el Gremi de Tonis… i molt més.

Data: Dissabte 25 de juliol a partir de les 18h

Lloc: plaça Fra Bernadí de Manlleu

Per a més informació: www.manlleu.cat o 93 8506666 (telèfon ajuntament de Manlleu)

Organitza: Ajuntament de Manlleu-Cultura

 • 12:30
 • 0

Ebre, Música & Patrimoni

Al llarg dels mesos de juliol, agost i setembre de 2015, es durà a terme, a diferents espais patrimonials i singulars de les comarques de l’Ebre, la primera edició del programa “Ebre, Música & Patrimoni”, que organitza la xarxa territorial de museus i equipaments patrimonials del SAM (Servei d’Atenció Museística) de les Terres de l’Ebre, encapçalada pel Museu de les Terres de l’Ebre i el Departament de Cultura.
Per aquest any, s’han preparat dotze concerts en dotze espais patrimonials singulars de les Terres de l’Ebre: des de museus i centres d’interpretació a espais naturals, paisatges culturals i jaciments arqueològics, en els que es podrà gaudir de concerts únics, que van des de la música clàssica a l’experimental i de la tradicional a l’electrònica. A més, la programació inclou activitats complementàries, com visites guiades i tastos.
Re-interpretar, re-connectar, re-llegir, re-descobrir per tal de complementar contemporàniament  amb el llenguatge musical en tota la seva magnitud, una riquesa patrimonial i cultural que, sovint el públic absorbeix des d’un únic punt de vista. Fusionar i interaccionar disciplines a mode de feed-back, on aquest nou concepte de BSO musical serà creat, inspirat i/o re-interpretat expressament per al cicle a partir de la vinculació de la música a un fet patrimonial concret. Apropar el ric patrimoni de les Terres de l’Ebre a la ciutadania des d’una perspectiva totalment nova i, alhora complementar-lo amb d’altres disciplines artístiques. Crear sinergies de forma totalment transversal en el sentit patrimonial i artístic mitjançant la fusió de llenguatges. Aquest són els objectius de la primera edició d’aquest cicle, que s’alterna bianualment amb el programa “Ebre, Art & Patrimoni que es va engegar l’any passat amb l’Exposició Col·lectiva d’Escultura Sonora.

A més, cal destacar que l’entrada a totes les actuacions és gratuïta i està adreçada a qualsevol amant del patrimoni i la música, gent curiosa, famílies i turistes.

Organitza: Departament de Cultura, Servei d’Atenció als Museus de les Terres de l’Ebre.

Dates: fins al 19 de setembre Programa

 • 16:40
 • 0

Exposició “Creuar l’Ebre. Dels passos de barca als ponts penjants del Delta”

L’exposició va ser produïda pel Consorci del Museu Comarcal del Montsià, amb el suport del Parc Natural del delta de l’Ebre i de l’Ajuntament d’Amposta, l’any 2006, a partir dels treballs de recerca i documentació del grup de col·laboradors de l’Àrea d’Història Local del Museu, iniciat el 1999 amb el suport de l’Agència de Gestió d’Ajuts Universitaris i de Recerca en el marc del programa ACOM-Ajuts per al desenvolupament de projectes de recerca d’abast comarcal. Tracta diferents aspectes dels passos de barca del tram inferior de l’Ebre, des d’Amposta fins a la desembocadura (la seva ubicació, característiques tècniques, funcionament, legislació i regulació dels mateixos al llarg del temps, entre molts altres; al llarg del temps, des de l’edat mitjana fins als nostres dies. Un sistema de transport fluvial entre les dues ribes de l’Ebre, avui gairebé desaparegut. Els antics passos de barca del Delta: el d’Amposta, el de l’Illa de Gràcia, el de Garriga, el d’Olmos i el de “La Cava”, entre Sant Jaume d’Enveja i Deltebre) i, finalment, el pas de l’Illa de Buda.  La darrera part de l’exposició repassa la història del Pont Penjant d’Amposta, des de la seva  construcció, als anys 1910 i 1920, i els detalls del que el 2006 encara era el projecte del pont “Lo Passador”, que ha substituït els passos de barca entre Sant Jaume d’Enveja i Deltebre. També es tracten temes més generals com  els passos de barca a diferents rius de Catalunya o l’evolució de  les comunicacions al delta de l’Ebre.

Organitza: Museu de les Terres de l’Ebre i Museu d’Història de Cambrils

Dates: del 15/7/2015 al 13/9/2015

Horari: De dimarts a dissabte d’11 a 14 i de 18 a 21h; Diumenges i festius d’11 a 14h.

Lloc: Museu Molí de les Tres Eres. Cambrils

 • 18:24
 • 0

Exposició “Col·leccionar passions. Jesús Bru i el Grup d’Estudi i Recerca del Patrimoni de Vilalba”

Lloc: Museu de les Terres de l’Ebre (C. del Gran Capità, 34 Amposta)

Dates: Del 24 de juliol al  20 de setembre de 2015.

Aquesta és la primera de les exposicions que a l’entorn de la valorització de les col·leccions etnològiques privades impulsem algunes de les entitats que formem part de l’Observatori del Patrimoni Etnològic i Immaterial (OPEI) amb el suport de la Direcció General de Cultura Popular, Associacionisme i Acció Culturals.

En aquest cas, l’exposició “Col·leccionar passions. Jesús Bru i el Grup d’Estudi i Recerca del Patrimoni de Vilalba” recull el treball de dècades, principalment de Jesús Bru i el seu company Josep Maria Ubiergo, però també del Grup d’Estudi i Recerca del Patrimoni de Vilalba, per preservar el patrimoni etnològic de la Terra Alta i el Matarranya.

L’exposició es presenta al Museu de les Terres de l’Ebre fins al proper mes de setembre. El museu ha estat el dipositari de la cessió d’una part d’aquestes col·leccions que han vingut a ampliar els seus importants fons etnològics.