gencat blog


215 APUNTS

 • 14:09
 • 0

40a sessió web: ‘Fórmules per innovar una institució’

La 40a sessió web que ha tingut lloc avui al Centre d’Estudis Jurídics i Formació Especialitzada, ha anat sobre GeoStart: fórmules per innovar una institució. Els ponents, Sergi Anguita i Marc Torres formen part del grup d’innovació i prototipatge de productes i serveis en l’àmbit de la geoinformació de l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC). Podeu consultar-ne el resum a continuació i també tots els materials que hi tenen relació.

Materials:

- Vídeo-resum

- Fotos

- Vídeo sencer

- Presentació

- Síntesi

[+ info]

 • 13:06
 • 0

Instamaps, una eina de visualització de geoinformació

L’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC) ha elaborat l’Instamaps. És un servei perquè l’usuari no expert pugui produir i publicar els seus mapes a partir de qualsevol dada disponible. Facilita, així, la difusió i l’accessibilitat de la geoinformació.

L’Instamaps és un dels productes resultants del treball intensiu del grup Geostart de l’ICGC. Aquest equip ha estat creat per, assajant fórmules d’innovació oberta i altres tècniques grupals, elaborar diferents prototipatges directament a partir de les idees que es posen en comú, com el Tot Catalunya en 3D amb els cims emblemàtics, Convertbox, el Visualitzador de canvis urbanístics, el Comparador de cartografia o altres prototips que podeu trobar en el seu betaportal.

[+ info]

 • 15:11
 • 0

39a sessió web: ‘Què és això dels smart citizens?’

Francis Pisani ha explicat avui què són les smart city en la 39ª sessió web, que ha tingut lloc al Centre d’Estudis Jurídics i Formació Especialitzada.

Ja en podem veure els materials:

- Vídeo-resum

- Imatges

- Presentació

- Síntesi

Pisani, que investiga sobre les ciutats intel·ligents, ha destacat cinc canvis que hi influeixen: la urbanització massiva, la tecnologia, el canvi climàtic, el nou ordre mundial (creixement de les ciutats) i el qüestionament de l’estat-nació. Ha dit que hi ha moltes definicions del concepte, que varien segons el lloc on s’aplica. Amb tot, per ell el més important quan es parla d’smart cities són la datàpolis i la particípolis: recol·lectar i tractar dades intel·ligentment i afavorir la participació ciutadana. Si bé la datàpolis la duen a terme les grans empreses, cosa que fa que la ciutadania rebutgi les smart cities per falta de credibilitat, és convenient afegir-hi la particípolis per dotar-la de valor i treure’n el millor.

Pisani ha recordat que els models clàssics de participació ciutadana es basen en la relació electrònica amb l’Administració. Segons ell, a les dades de les empreses cal afegir-hi la participació dels ciutadans (smart citizens).

 • 13:37
 • 0

La Viquipèdia arriba als 450.000 articles publicats

La Viquipèdia arriba als 450.000 articles publicats en quasi 14 anys d’existència i s’ha proposat el repte d’assolir els 500.000 durant el 2015. El català ocupa la 17a posició en nombre d’articles a l’enciclopèdia, que té més de 30 milions de visites mensuals en aquesta llengua. Precisament la Generalitat va signar un acord de col·laboració el 2013 amb l’Associació Amical Wikimedia que tenia com a objecte principal la mútua col·laboració per difondre el coneixement de la Generalitat i per impulsar accions que afavoreixin la reutilització i l’aprofitament de les dades públiques que aquesta institució obri mitjançant la Viquipèdia.

Per arribar a la meta dels 500.000 han iniciat diversos projectes i també difonen l’etiqueta #repte500mil a Twitter i Facebook perquè els usuaris s’animin a col·laborar.

 • 15:11
 • 0

38a sessió web: ‘Nous sistemes d’atenció ciutadana’

A la 38a sessió web ‘Nous sistemes d’atenció ciutadana: web gencat, transparència i altres novetats’, que va tenir lloc ahir al Centre d’Estudis Jurídics i Formació Especialitzada, Ignasi Genovès, director general d’Atenció Ciutadana i Difusió, va fer incís en el canvi de paradigma en aquest àmbit. Es digitalitzen els canals i es va cap a una atenció multicanal integral amb la intenció que la ciutadania pugui iniciar la interacció en un canal i acabar-lo en un altre.

Aquí teniu tots els materials:

- Presentació

- Síntesi

- Fotografies

- Vídeo sencer

- Vídeo-resum

[+ info]

 • 13:21
 • 0

I Congrés de Govern Digital: impressions generals

Dos dies de Congrés de Govern Digital van servir per debatre sobre diferents matèries relacionades amb la bona governança i la gestió pública amb l’aplicació de les TIC. Destaquem algunes de les idees que van anar sorgint en les diverses ponències.

Un dels temes més tractats ha estat la innovació en l’Administració, necessària per crear valor, i que s’ha de dur a terme des de dins de l’organització però també implicar-hi la ciutadania. Cal que abans d’innovar es gestioni l’estructura interna i l’apoderem per preparar-la per al canvi.

Hi van participar Generalitat, ens locals i universitats, que van debatre sobre govern obert, agenda digital europea 2020, innovació pública, relacions amb les empreses, Administració electrònica i identitat digital entre altres temes.

Presentem el resum d’algunes de les ponències. Ens animem a completar-lo? Feu les vostres aportacions als comentaris de l’apunt!

 • 14:24
 • 0

Visita virtual a 15 monuments catalans més

La Sagrada Família, el Parlament de Catalunya, Santa Maria del Mar o el Monestir de Poblet són alguns dels monuments del patrimoni català que s’afegeixen a la llista dels que ja es poden visitar virtualment mitjançant l’aplicació Google Street View, gràcies a la col·laboració entre el Departament de Cultura i el Centre de Telecomunicacions i Tecnologies de la Informació (CTTI) de la Generalitat de Catalunya amb Google.

Els monuments que es poden visitar són:

- Sagrada Família

- Parlament de Catalunya: interior i exterior

- Biblioteca Nacional de Catalunya

- Santa Maria del Mar

- Abadia de Montserrat

- Ateneu Barcelonès

- El Pont del Diable (Tarragona)

- Monestir de Poblet: interior i exterior

- Facultat de Medicina de la Universitat de Barcelona

- Facultat de Filologia i Matemàtiques de la Universitat de Barcelona

- Finca Pedro Pons de la Universitat de Barcelona

- Castell Monestir d’Escornalbou

- Palau de les Heures de la Universitat de Barcelona

- Museu d’Història de Catalunya

- La Pedrera del Mèdol

[+ info]

 • 18:10
 • 0

Presentació del llibre: ‘Obertura i reutilització de dades públiques’

El Palau Robert ha acollit avui, de la mà de la Direcció General d’Atenció Ciutadana i Difusió, la presentació del llibre Obertura i reutilització de dades públiques, que és el segon volum de la col·lecció ‘Govern Obert’. L’autor és Martín Álvarez Espinar, una de les persones més enteses en el camp de dades obertes, no tan sols dins l’Estat espanyol sinó també en l’àmbit internacional. En aquest llibre, Martín Álvarez analitza l’obertura de dades i el foment de la reutilització de la informació pública, el seu cicle de vida, el marc legal vigent i examina algunes de les principals iniciatives a nivell internacional. Ja ens el podem descarregar en català, castellà i anglès.

[+ info]