El Bloc de l'ICIP » Dret del propietari a decidir l’ús de la terra. Indígenes d’Embera, Colòmbia


  • 09:56
  • 0

Dret del propietari a decidir l’ús de la terra. Indígenes d’Embera, Colòmbia

Acabo de participar en una missió en el resguard indígena Embera en l’Alto Guayabal, a la conca del riu Jiguamiandó, a Colòmbia. La visita ha estat a petició de la comunitat i motivat per les preocupacions davant la intrusió d’una empresa minera al 2009 i el bombardeig que varen sofrir al 2010.

Entre els dies 10 i 15 de febrer va tenir lloc una marxa ecumènica, ecològica i social, organitzada per les comunitats que habiten les conques dels rius Jiguaminadó i Curbaradó. En aquesta marxa, els organitzadors pretenien commemorar el 15è aniversari de l’Operació Gènesi (1997-1999), portada a terme per militars de les brigades 17 i 4, amb el suport i/o connivència de paramilitars i que pretenia desplaçar famílies i comunitats senceres. L’exèrcit pretenia combatre la guerrilla i fer-los fora del territori. Per aconseguir-ho varen buidar d’habitants aquestes dues conques. Pels militars, la supervivència de la guerrilla en un territori requereix del suport, com a mínim logístic, de la població. Per tant si es vol que la guerrilla abandoni un territori, cal fer que la població l’abandoni. Com fer que la gent abandoni la casa i les seves terres? Mitjançant el terror, assassinats selectius de líders, de membres de la família, violacions de dones, intimidacions, amenaces, etc. Aquests fets són els que han marcat la vida en els últim anys d’aquestes comunitats.

Els Embera d’Alto Guayabal, varen ser víctimes de desplaçament forçós de l’Operació Gènesi i varen sofrir sis desaparicions forçoses. Quan es va calmar la situació de violència extrema, varen tornar a les seves terres, però l’assetjament sobre la comunitat no ha parat. La comunitat ens ha explicat que al gener de 2009 l’empresa minera Murial Mining Corporation va talar un tros de zona boscosa verge al “cerro” sagrat Cara de Perro, a la cerca de minerals d’or, coure i molibdè; en zones més planes l’empresa ha arrasat plantacions agrícoles de iuca i plàtans. La comunitat denuncia que aquesta empresa ha entrat al seu territori, de titularitat comunitària, sense la consulta preceptiva prèvia que marca la llei. També denuncien que l’empresa ha estrat al territori custodiat protegida amb un cordó militar de la brigada 17 de l’exèrcit colombià.

Cal recordar que la legislació colombiana recull a la Llei 21 de 1991, la ratificació del Conveni 169 de l’OIT; aquesta llei reconeix el dret que tenen les comunitat indígenes i negres a la Consulta Prèvia, es a dir, que el govern te l’obligació de consultar les esmentades comunitats sobre els projectes que els afectin. La Consulta Prèvia es una fórmula per protegir la identitat cultural, social i la vida econòmica de les minories ètniques.

La comunitat Embera ha denunciat públicament a l’empresa per entrar als seus territoris utilitzant tota classe de subterfugis i comprant a líders indígenes amb menjar, alcohol i diners. Per la comunitat Embera la terra no solament es una qüestió mediambiental de preservació dels ecosistemes ni simplement un mitjà de producció d’aliments. La seva relació amb la terra és espiritual i l’entrada de grups armats, legals o il•legals, genera un desequilibri físic i espiritual que ha conduït al suïcidi de tres joves.

A tot això, a finals de gener del 2010, la brigada 17 de l’exèrcit colombià, sota el pretext de presencia de les FARC, va disparar des d’helicòpters amb fusell i va bombardejant la zona, afectant greument un habitatge, provocant dos morts i tres ferits greus.

Una de les frases que repetien els indígenes Embera aquests dies:
“L’or no el necessitem per viure; el blat de moro i el “patachuma” (plàtan) sí”.

Tica Font
Directora de l’ICIP

No hi ha comentaris

Deixa un comentari