Bloc PTOP » El DPTOP treballa en l’operatiu de neteja i manteniment de les carreteres per la neu


  • 19:04
  • 0

El DPTOP treballa en l’operatiu de neteja i manteniment de les carreteres per la neu

El Departament de Política Territorial i Obres Públiques està treballant en les últimes hores per afrontar l’onada de fred i neu a les carreteres, amb l’objectiu de garantir al màxim possible la mobilitat a la ciutadania. Així, es duen a terme tasques d’estesa de sal i enretirada de neu per tal d’evitar que es formin plaques de gel. El DPTOP té mobilitzades 84 màquines llevaneu distribuïdes per tot Catalunya, que estan actuant en funció de com evolucionen les condicions meteorològiques.
Els efectius del DPTOP estan treballant en les últimes hores per afrontar l’onada de fred i facilitar al màxim la mobilitat de la ciutadania, mitjançant tasques d’estesa de sal i de retirada de neu, tot prioritzant els punts més sensibles de la xarxa viària. En aquest sentit, el DPTOP té mobilitzades les 84 màquines llevaneu disponibles per a desenvolupar aquests tractaments, distribuïdes per tot el territori, que actuen en funció de com evolucionen les condicions meteorològiques.
Així, avui, el gruix d’aquestes tasques s’ha anat desplaçant del sud cap al nord i ara es duen a terme sobretot a l’entorn de la Conca de Barberà, l’Anoia, el Bages, Osona, el Solsonès, la Segarra, la Noguera, l’Urgell, a l’àmbit de l’Alt Pirineu i Aran, i a la Selva, la Garrotxa i el Ripollès.
En els últims mesos, el DPTOP ha incorporat quatre noves màquines llevaneu, tres a la demarcació de Lleida i una a la demarcació de Barcelona. D’altra banda, a més de les 84 màquines llevaneu esmentades, disposa a tot Catalunya de 60 sitges per emmagatzemar els fundents, amb una capacitat de 30 tones cadascuna. Aquests recursos estan distribuïts pel territori de la manera següent:
  • Demarcació de Barcelona: 38 màquines llevaneu i 35 sitges.
  • Demarcació de Girona: 12 màquines i 7 sitges
  • Demarcació de Lleida: 27 màquines i 10 sitges
  • Demarcació de Tarragona: 5 màquines i 6 sitges
  • Demarcació de les Terres de l’Ebre: 3 màquines i 2 sitges.
Paral·lelament, s’han reforçat els serveis de vigilància per seguir l’evolució de l’estat dels paviments i la formació de plaques de gel a les zones on habitualment s’hi forma (zones obagues). També es fa un seguiment especial de les previsions meteorològiques, dels punts on es podrien produir nevades en les pròximes hores.
El sistema de funcionament del programa de prevenció pren com a referència els avisos del Servei de Meteorologia de Catalunya (SMC). Aquest servei preveu punts concrets amb possibilitat de nevada, la cota prevista i la probabilitat que la neu prengui.

Nota de premsa (PDF)