Bloc PTOP » El president diu que ara és el moment que Catalunya aixequi el vol, tal com fa l’aeroport de Lleida-Alguaire


  • 17:25
  • 0

El president diu que ara és el moment que Catalunya aixequi el vol, tal com fa l’aeroport de Lleida-Alguaire

  • Afirma que el país “podrà enlairar-se de nou, econòmicament, si posa a punt tots els elements que fan possible una navegació segura i oberta al món”
  • Pel cap de l’Executiu, la nova infraestructura permet avançar cap al model aeroportuari propi i confirma el compromís del Govern amb el creixement i l’equilibri del conjunt del país, alhora que referma “la nostra vocació d’autogovern”
  • Diu que el model de gestió del Prat suposa un punt de partida, però sentencia que “fins que no hi hagi un bon acord no l’acceptarem”

De Lleida-Alguaire a París: Una nova ruta aèria que començarà a ser una realitat el 5 de febrer d’enguany, quan la començaran a cobrir els avions de Vueling. Serà una fita històrica, doncs per primera vegada en la història de Catalunya un aeroport promogut i construït pel Govern tindrà connexions internacionals. Més endavant, a l’abril, s’hi afegiran més destinacions a l’estranger, Milà i Frankfurt –que obrirà Ryanair- i una de nacional, a Palma de Mallorca, que també operarà Vueling, a partir del mes de febrer. Al llarg dels primers 12 mesos, 50.000x persones hauran passat per la terminal d’unes instal·lacions que abracen 370 hectàrees de superfície, una pista de 2,5 quilòmetres i que ha comptat amb una inversió de 95 milions d’euros.

De la mateixa manera que ho faran, aviat, els avions de Vueling i Ryanair des d’Alguaire, als catalans, ara, ens cal “aixecar el vol, un cop més”, ha declarat el president, José Montilla, des de la flamant nova terminal, aquest matí.
“Catalunya podrà enlairar-se de nou, econòmicament, si posa a punt tots els elements que fan possible, una navegació segura i oberta al món”, ha proclamat el cap del Govern. I mantenint-se en la metàfora, ha afegit que “per a fer-ho amb garanties cal la màxima potencia de velocitat, la sincronització perfecte, la capacitat i l’habilitat d’una tripulació experimentada, un aparell en perfectes condicions de seguretat i unes condicions climatològiques adequades”.
Compromís amb el territori
L’aeroport Lleida-Alguaire, ha afirmat el president Montilla, “confirma el nostre compromís amb el creixement i l’equilibri del conjunt del país i constitueix una afirmació rotunda de la nostra vocació d’autogovern”. Gràcies a l’Estatut avancem, també, “cap a un model aeroportuari propi, concretat en la nova llei d’aeroports i el nou pla d’aeroports, aeròdroms i heliports”, ha recordat.
Al fil d’aquest argument, el cap del Govern ha destacat que el nou aeroport “serà el primer en aplicar aquest nou model de gestió”. Però, ha avançat, “no serà l’últim: els altres vindran a continuació”.
Cal negociar un paper determinant al Prat
En aquest context, i tot just cinc dies després que el Ministeri de Foment fes pública la seva proposta de nova gestió del Prat, el president Montilla ha observat que “d’aeroports, fa molts anys que n’hi ha a Catalunya; però fins als darrers anys no s’havia plantejat l’exigència que les institucions catalanes hi tinguessin un paper determinant”.
El president ha reiterat, a continuació, que la proposta de Foment per al Prat “suposa un punt de partida i se situa en la direcció de les nostres expectatives, però només és un punt de partida, i encara, francament insuficient”. Davant d’això, “caldrà seguir treballant amb voluntat d’arribar a un acord satisfactori i fins que no sigui així no l’acceptarem”. “L’important és que estiguem convençuts del que volem i de les nostres raons per negociar-ho i aconseguir-ho” – ha afegit.
Compromís amb les comarques de Lleida
Les comarques de Lleida han estat l’escenari, aquest matí, de “la materialització d’una vella aspiració del nostre autogovern”, que “ha requerit diàleg entre el Govern i els municipis i amb la gent de la terra per decidir l’emplaçament, les condicions i les contrapartides necessàries”. Unes comarques, d’altra banda, que han rebut altres inversions importants en el passat recent, com l’alta velocitat i el canal Segarra-Garrigues, i que aviat veuran assolits nous projectes rellevants, com la futura ronda sud-est de Lleida, l’observatori del Montsec o el tren de la Pobla de Segur.
“Ara s’ha de demostrar que aquesta inversió té el seu sentit i la seva justificació –ha dit el president-. La Generalitat hi ha d’ajudar, naturalment, però ara és responsabilitat, de les institucions lleidatanes, de les empreses i la societat lleidatana”. En definitiva, “tot Lleida ha de demostrar que aquest Aeroport és una eina potent al servei del seu progrés, del seu turisme, de la seva indústria, de l’economia d’aquí, que són el turisme, la indústria i l’economia catalanes”.

Amb l’aeroport, Lleida podrà competir amb més força en el mercat agroindustrial europeu” i alhora estarà en condicions “competir en una lliga superior, la del turisme de qualitat, tractant de tu a tu altres regions de gran interès i atractiu cultural i paisatgístic”. Precisament, amb l’objectiu de promocionar l’oferta turística de neu i muntanya, l’aeroport Lleida-Alguaire es donarà a conèixer internacionalment amb el nom de Lleida-Pirineus.

Nota de premsa (PDF)