Bloc PTOP » Els problemes viaris a França provoquen retencions a la frontera, mentre Endesa continua treballant per restablir el subministrament elèctric


 • 11:23
 • 0

Els problemes viaris a França provoquen retencions a la frontera, mentre Endesa continua treballant per restablir el subministrament elèctric

 • Es mantenen les gestions amb el Ministeri d’Interior i el Govern francès per descongestionar la circulació de camions per l’AP7
 • El director del Servei Català de Trànsit, Josep Pérez Moya, ha mantingut una reunió amb representants del sector del transport terrestre, per informar-los de la situació derivada dels problemes viaris a França
 • Tota la xarxa viària principal de Catalunya està neta, tot i que queden 61 trams afectats a la xarxa secundària, en els quals es continua treballant
 • Endesa continua treballant per recuperar el subministrament elèctric dels 100.000 abonats que encara es veuen afectats, bàsicament a la Costa Brava
 • Renfe informa que s’ha restablert parcialment el servei de trens de Media Distancia al trajecte Barcelona – Girona – Figueres
 • Pel que fa als serveis de Rodalies, la Línia R1 ha restablert la circulació per les dues vies al tram Vilassar – Mataró

La Direcció General de Protecció Civil de la Generalitat (DGPC) manté la fase d’emergència 1 del Pla Neucat, atès que es mantenen encara algunes incidències, sobretot a la frontera, derivats de la situació viària a França, i en relació al subministrament elèctric a 104 municipis de Girona.

Tot i que la situació tendeix a normalitzar-se, encara hi ha 61 trams de la xarxa viària afectats, dels quals 14 (tots, de la xarxa secundària) es troben completament tallats. A més, a l’AP-7 a la Jonquera hi ha 19 km de retenció per accedir a França ja que només hi ha un carril al cantó francès; a la N-II a la Jonquera sentit França hi ha congestió de 9 km; els camions són desviats també a l’A-2 a Tàrrega per descongestionar; i a l’AP-2 a Soses hi ha restriccions de camions en sentit Barcelona.

Aquest matí, el director del Servei Català de Trànsit, Josep Pérez Moya, ha mantingut una reunió amb representants del sector del transport, per tal d’informar-los de la situació actual i de quines són les dificultats amb què es troben a hores d’ara, derivades dels problemes viaris a França.

Segons Renfe, encara hi ha algun problema ferroviari, tot i que ja s’ha restablert parcialment el servei de trens de Media Distancia al trajecte Barcelona – Girona – Figueres, i que resta interromput el servei de trens entre Figueres i Portbou tot i que s’està treballant per establir un servei alternatiu per carretera.

Segons ha informat Endesa a la reunió del Consell Assessor del pla d’emergències, aquest matí, l’empresa segueix treballant per garantir el subministrament elèctric als clients que encara es veuen afectats per la nevada, sobretot a les comarques gironines, concretament a la Costa Brava. A hores d’ara encara queden 100.000 abonats sense llum, i es preveu que aquesta tarda la xifra es redueixi a 50.000 clients. Paral·lelament, la companyia ha posat en marxa grups electrògens a centres hospitalaris, serveis sensibles i alguns municipis.

Incidències viàries

Segons el Servei Català del Trànsit, a hores d’ara hi ha 61 trams afectats, dels quals 14 es troben totalment tallats.

Des del departament d’Interior es continuen les gestions tant amb el Ministeri d’Interior com amb el Govern francès per tal d’accelerar l’obertura de carrils a la frontera amb França, ja que únicament hi ha un carril habilitat per a turismes i camions, cosa que ha provocat el gran estucatge de vehicles pesats a la frontera i altres aparcaments habilitats arreu del territori.

D’altra banda, la Guàrdia Civil continua col·laborant en el desviament de camions provinents de València i Aragó per evitar la nova arribada de més vehicles pesants a Catalunya.

En aquests moments, els problemes es centren a l’AP-7. A la Jonquera hi ha 19 km de retenció per accedir a França, ja que només hi ha un carril al cantó francès. A la N-II, també a la Jonquera sentit França, hi ha congestió de 9 quilòmetres. A Vilamalla, a la sortida 4, hi ha restricció de camions cap a la Jonquera. Els camions són desviats també a l’A-2 a Tàrrega per descongestionar. A l’AP-2 a Soses hi ha restriccions de camions sentit la Jonquera

BARCELONA (48 trams de via afectats, 10 tallats):

8 trams tallats

40 trams cadenes

0 tram gel/neu a la calçada

GIRONA (5 trams de via afectats, 1 tallats):

1 trams tallats

3 trams cadenes

1 gel/neu a la calçada

LLEIDA (5 trams de via afectats, 0 tallats):

0 trams tallats

2 tram cadenes

3 trams gel/ neu calçada

TARRAGONA (3 trams de via afectats, 3 tallats):

3 trams tallats

3 trams cadenes

0 trams gel/ neu calçada

C-37 Querol – Igualada (tallada)

El Departament de Política Territorial i Obres Públiques (DPTOP) mantindrà durant el dia d’avui una quarantena de màquines llevaneus operatives amb l’objectiu de facilitar al màxim la mobilitat a la ciutadania, mitjançant tasques de retirada de neu i d’estesa de sal, tot prioritzant els punts més sensibles de la xarxa viària, com són a hores d’ara les comarques gironines. Durant aquesta nit s’ha treballat amb 87 màquines llevaneus duent a terme els tractaments preventius a les zones més susceptibles que es formin plaques de gel. Així, a hores d’ara, s’ha aconseguit restablir la normalitat de la pràctica totalitat de la xarxa viària de competència de la Generalitat de Catalunya.

Incidències Renfe

Ja s’ha restablert la circulació per les dues vies al tram Vilassar -Mataró, pel que es recupera el servei normal a la línia R1 (Molins/ L’Hospitalet – Maçanet per Mataró). De forma preventiva es mantindrà el dispositiu d’autobusos.

A l’inici del servei d’avui dimecres, s’ha restablert parcialment el servei dels trens de Media Distancia al trajecte Barcelona – Girona – Figueres, encara que es presta un servei d’autobusos Girona – Figueres per als trens de Media Distancia. Circulen els regionals amb aturades a estacions compreses en aquest tram. Resta interromput el servei de trens entre Figueres i Portbou, i Renfe està treballant per establir un servei alternatiu per carretera si les condicions climatològiques a la zona ho permeten.

Durant primera hora del matí els trens procedents de Girona amb direcció Barcelona no circularan en doble composició com és habitual, pel que no es pot ofertar les places habituals en aquests serveis. Durant el dia, s’anirà recuperant el servei amb la oferta habitual.

A més de la recuperació del subministrament elèctric, Adif ha realitzat un intens esforç tècnic i humà per a restablir la circulació en aquest trajecte, amb la retirada dels arbres caiguts i la reparació d’altres danys causats pel temporal. Per a això, han treballat només en aquesta línia uns 50 tècnics i operaris dels 150 efectius desplegats a diversos punts de la xarxa, així com tota la maquinària de via, electrificació, senyalització i instal.lacions de seguretat disponible. Adif mantindrà aquest dispositiu per seguir treballant en el restabliment del servei en les condicions habituals i garantir la seguretat de la infraestructura i la circulació.

D’altra banda, la falta d’alimentació elèctrica provoca que els serveis de Llarga Distància que enllacen Barcelona amb França no prestin servei.

FGC

Segons ha informat Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC), les incidències són ara només a la línia del Vallès, on els trens circulen amb menys freqüència.

Afectació als centres escolars

Segons informa el Departament d’Educació, a la demarcació de Girona encara hi ha 57 centres que avui no han obert, la qual cosa ha afectat uns 24.000 alumnes. D’altra banda, 11 centres escolars de la comarca de l’Alt Penedès tampoc han obert, afectant a 800 alumnes. Finalment, també s’han suspès 19 rutes escolars a la comarca del Baix Llobregat.

Cossos d’emergències i seguretat

Els cossos d’emergències i seguretat segueixen treballant per ajudar en el restabliment de la normalitat. Així, Mossos d’Esquadra, Bombers, Agents Rurals, així com membres de la UME, continuen treballant en assistències tècniques com l’obertura d’accessos en determinades urbanitzacions, el suport i l’acompanyament en els trasllats sanitaris, per exemple.

CONSELLS PER NEVADES ALS CIUTADANS

La Direcció General de Protecció Civil de la Generalitat recomana a la ciutadania:

 1. fer seguiment de les condicions meteorològiques a través dels mitjans de comunicació
 2. extremar les precaucions en cas d’haver d’agafar el cotxe. Si us hi heu de desplaçar, i abans d’iniciar qualsevol trajecte, informeu-vos de les rutes a seguir, i de l’estat de la xarxa viària a través de:
 • telèfon d’informació ciutadana, 012
 • web del Servei Català de Trànsit: www.gencat.cat/transit
 • portal de la mobilitat: www.mobilitat.net
 1. el web www.gencat.cat/hivern/nevades/cat/, en què també podreu conèixer les prediccions meteorològiques
 2. Consells a la població sobre riscos d’aiguats i nevades: www.gencat.cat/interior/emergencies/plans/riscos/index.htm
 3. trucar al telèfon 112 per a qualsevol tipus d’emergència.

- En cas de trobar neu i gel a la calçada, cal extremar les mesures de seguretat en la conducció. Reduïu la velocitat i eviteu frenar bruscament i seguiu les marques deixades pels altres vehicles, per tal d’evitar lliscades. També és molt important que augmenteu la distància de seguretat, ja que es necessita més espai per aturar totalment el cotxe un cop es frena, i no avanceu a la resta de vehicles.

- D’altra banda, per tal de fer front a eventuals condicions meteorològiques adverses, és convenient:

 • disposar de cadenes, llanterna, manta de viatge i aigua al vehicle,
 • comprovar l’estat dels frens, els pneumàtics i els llums del vehicle,
 • portar el dipòsit de benzina ple i reposar el líquid anticongelant.

- A més, davant la formació de plaques de gel a la via pública, no només els conductors sinó també els vianants cal que extremin les precaucions.