Bloc PTOP » La mobilitat i el subministrament elèctric afectats per la nevada tendeixen a normalitzar-se


  • 10:40
  • 1

La mobilitat i el subministrament elèctric afectats per la nevada tendeixen a normalitzar-se

  • Les principals incidències viàries es registren a les carreteres secundàries i també al nord del país, especialment a l’AP7 i N-II
  • Durant el dia d’avui, Fecsa-Endesa té previst recuperar el subministrament elèctric als municipis que encara es veuen afectats
  • Renfe informa que s’ha restablert parcialment el servei de trens de Media Distancia al trajecte Barcelona – Girona – Figueres

Els dos principals efectes de la nevada de dilluns, la mobilitat a través de la xarxa viària i ferroviària, i el talls de subministrament elèctric, sembla que mica en mica tendeixen a normalitzar-se.

Pel que fa a la xarxa ferroviària, Renfe ha informat que s’ha restablert parcialment el servei de trens de Media Distancia al trajecte Barcelona – Girona – Figueres, i que resta interromput el servei de trens entre Figueres i Portbou tot i que s’està treballant per establir un servei alternatiu per carretera.

En quant a la xarxa viària, es mantenen les afectacions per neu o gel a 78 trams, dels quals 19 es troben totalment tallats. Aquestes afectacions són principalment en vies secundàries, tot i que encara es registren importants retencions tant a l’AP7 com a la N-II en sentit nord a La Jonquera.

D’altra banda, la companyia elèctrica Fecsa-Endesa té previst avui garantir el subministrament elèctric als clients que encara es veuen afectats per la nevada, especialment a les comarques gironines.

Incidències Renfe

A l’inici del servei d’avui dimecres, s’ha restablert parcialment el servei dels trens de Media Distancia al trajecte Barcelona – Girona – Figueres, una vegada s’ha recuperat l’alimentació elèctrica en el tram Maçanet – Girona – Figueres. Resta interromput el servei de trens entre Figueres i Portbou, i Renfe està treballant per establir un servei alternatiu per carretera si les condicions climatològiques a la zona ho permeten.

Durant primera hora del matí els trens procedents de Figueres i Girona amb direcció Barcelona no circularan en doble composició com és habitual, pel que no es poden oferir les places habituals en aquests serveis. Durant el dia, s’anirà recuperant el servei amb la oferta habitual.

Adif ha realitzat un intens esforç tècnic i humà per a restablir la circulació en aquest trajecte, on han treballat uns 50 tècnics i operaris dels 150 efectius desplegats per reparar els danys causats pel temporal, així com tota la maquinària de via, electrificació, senyalització i instal·lacions de seguretat disponible. Adif mantindrà aquest dispositiu per seguir treballant en el restabliment del servei en les condicions habituals i garantir la seguretat de la infraestructura i la circulació.

D’altra banda, la falta d’alimentació elèctrica, provoca que els serveis de Llarga Distància que enllacen Barcelona amb França no prestin servei.

En quan als serveis de Rodalies:

  • Línia R1: Circulació en via única la circulació al tram Vilassar – Mataró per fort onatge a la zona del Maresme. Es manté el dispositiu preventiu d’autobusos per si fos necessari activar el servei alternatiu per carretera
  • La resta de línies presta el servei habitual

Renfe està informant els viatgers de la situació del trànsit ferroviari a través de personal d’informació i atenció al client, així com amb megafonia de trens i estacions, Transmet, servei SMS, i secció Última Hora de la web de Renfe.

Incidències viàries

A hores d’ara hi ha 78 trams afectats, dels quals 19 es troben totalment tallats. Els camions segueixen sent desviats a Montmeló per descongestionar l’AP-7, i també són desviats a l’A-2 a Tàrrega.

BARCELONA (56 trams de via afectats, 10 tallats):

10 trams tallats

45 trams cadenes

1 tram gel/neu a la calçada

C-60 Argentona (tallada)

GIRONA (11 trams de via afectats, 5 tallats):

5 trams tallats

3 trams cadenes

3 gel/neu a la calçada

C-38 Molló- Coll d’Ares (tallada), C-63 Vidreres (tallada), N-260 Port Bou (restringit a camions)

LLEIDA (5 trams de via afectats, 1 tallats):

1 trams tallats

1 tram cadenes

3 trams gel/ neu calçada

C-28 Naut Aran – Alt d’Àneu (tallada)

TARRAGONA (6 trams de via afectats, 3 tallats):

3 trams tallats

3 trams cadenes

0 trams gel/ neu calçada

C-37 Querol – Igualada (tallada)

Cossos d’emergència i seguretat

Al llarg de la passada nit, els Bombers de la Generalitat han realitzat una cinquantena d’actuacions relacionades directament amb la nevada, de les quals no n’hi ha hagut cap de destacada. Així, els Bombers porten acumulades des de l’inci del temporal, unes 1.500 actuacions.

D’altra banda, el cos de Mossos d’Esquadra ha resolt, des de les 15.00 hores d’ahir, un total de 220 incidents, mentre que actualment manté 8 incidents oberts.

CONSELLS PER NEVADES ALS CIUTADANS

La Direcció General de Protecció Civil de la Generalitat recomana a la ciutadania:

· fer seguiment de les condicions meteorològiques a través dels mitjans de comunicació

· extremar les precaucions en cas d’haver d’agafar el cotxe. Si us hi heu de desplaçar, i abans d’iniciar qualsevol trajecte, informeu-vos de les rutes a seguir, i de l’estat de la xarxa viària a través de:

- telèfon d’informació ciutadana, 012

- web del Servei Català de Trànsit: www.gencat.cat/transit

- portal de la mobilitat: www.mobilitat.net

· el web www.gencat.cat/hivern/nevades/cat/, en què també podreu conèixer les prediccions meteorològiques

· Consells a la població sobre riscos d’aiguats i nevades: www.gencat.cat/interior/emergencies/plans/riscos/index.htm

· trucar al telèfon 112 per a qualsevol tipus d’emergència.

- En cas de trobar neu i gel a la calçada, cal extremar les mesures de seguretat en la conducció. Reduïu la velocitat i eviteu frenar bruscament i seguiu les marques deixades pels altres vehicles, per tal d’evitar lliscades. També és molt important que augmenteu la distància de seguretat, ja que es necessita més espai per aturar totalment el cotxe un cop es frena, i no avanceu a la resta de vehicles.

- D’altra banda, per tal de fer front a eventuals condicions meteorològiques adverses, és convenient:

* disposar de cadenes, llanterna, manta de viatge i aigua al vehicle,

* comprovar l’estat dels frens, els pneumàtics i els llums del vehicle,

* portar el dipòsit de benzina ple i reposar el líquid anticongelant.

- A més, davant la formació de plaques de gel a la via pública, no només els conductors sinó també els vianants cal que extremin les precaucions.

Un comentari en aquest article

  1. Restaurant l'Aigua-L'Armentera ha respost el 10 Mar 2010 a les 14:24

    És una vergonya que FECSA ENDESA, no hagi començat revisions oculars el mateix dimarts(arbres caiguts,fils trencats,etc) i avui encara estiguin en “pilotes”.Ara di´ràn que per força major, no poden pagar res.El rebut per fiabilitat de subministrament sí el paguem