Blog de Territori i Sostenibilitat


380 APUNTS

 • 12:34
 • 0

Al tren!, nova bibliografia temàtica

Impulsada pel Servei de Biblioteques del Departament de Cultura s’acaba de publicar una nova bibliografia sobre l’àmbit temàtic del ferrocarril. Aquesta bibliografia inclou un extens llistat de llibres, de coneixements i de ficció, per a adults i per a infants, una tria de pel·lícules i un ventall significatiu de recursos digitals. En la tria han participat Fernando del Moral, del Centre de documentació del Museu del Ferrocarril; Laia Balaguer i Imma Rossell, de la Biblioteca La Sagrera-Marina Clotet, i Glòria Massana, del grup de treball “Biblioteques i cinema” del COBDC. Per part de Territori i Sostenibilitat, tenint en compte que la temàtica és de la seva competència, Gemma Serra i Blanca Adroer, de la Biblioteca del Departament hi han col·laborat extensament. Han estat 3 mesos intensos de feina però el resultat val la pena. Us convidem a consultar-la!

Aquesta bibliografia forma part d’una sèrie sobre la tradició industrial a Catalunya.

 • 11:42
 • 0

Biblioteca i Centre de Documentació de Medi Ambient, del departament

El Departament disposa de recursos d’informació per donar suport al desenvolupament de les tasques pròpies. La Biblioteca del Departament i el Centre de Documentació de Medi Ambient són els encarregats de gestionar aquests recursos, organitzar-los i posar-los a disposició del personal, investigadors, professionals o, (des de novembre de 2014) qualsevol ciutadà interessat.

Les webs oficials eliminen materials antics en canvi a la biblioteca ho conserven per tenir-ho a disposició de qualsevol persona interessada. Cal diferenciar la Biblioteca i  i el Centre de Documentació del que és l’Arxiu del Departament. Aquest últim, amb qui mantenen molta bona relació, s’hi guarda la documentació administrativa produïda pel departament.

En paraules de la Gemma Serra, responsable de la biblioteca, “ara vivim un moment dolç en aquesta conselleria, ens necessiten com a font d’informació i sovint ens demanen que ajudem a sel·leccionar.” Per la seva part, la Lina Gomila, del Centre de Documentació de Medi Ambient,  destaca que a les biblioteques “treballem en xarxa, t’expandeixes per trobar un document allà on sigui, per exemple, fa poc vam aconseguir un article de la Universitat de Xile, gràcies a la col·laboració amb altres universitat d’arreu del món”.

Les Biblioteques Especialitzades de la Generalitat (BEG) tenen un nou catàleg que pots consultar des de: http://catalegbeg.cultura.gencat.cat.

A la Biblioteca de Territori i Sostenibilitat hi ha connexió Wi-Fi. Per fer-ne ús només cal que demanis la contrasenya.

Agafa’m per Sant Jordi 2015

La Biblioteca de Territori i Sostenibilitat i el Centre de Documentació de Medi Ambient (CDMA) celebren des del 2010 una activitat per la Diada que s’anomena l’Agafa’m per Sant Jordi.

Durant tot l’any pots portar llibres (novel·les, llibres infantils, tècnics), en bon estat, a la Biblioteca de Territori, al Centre de Documentació de Medi Ambient i als Serveis Territorials de Lleida, per tal d’aconseguir un proper AGAFA’M de Sant Jordi encara millor. Bona Diada a tots!!!

 • 11:40
 • 0

Definir l’agenda de desenvolupament post-2015, una tasca difícil

Representants del departament han participat a la tercera sessió de les negociacions intergovernamentals sobre l’agenda de desenvolupament post-2015 organitzades per les Nacions Unides a la seva seu de Nova York. Catalunya va participar-hi com a co-presidents de NRG4SD, la xarxa de governs regionals de tot el món que treballa per promoure el desenvolupament sostenible. Aquestes sessions de negociació han de culminar en una important cimera mundial prevista pel proper mes de setembre en què els caps d’estat i de govern de tot el món haurien d’aprovar una declaració sobre els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS), les grans fites que hauran de complir tots els països del món a l’horitzó del 2030 i que permeten definir l’agenda mundial de desenvolupament. Aquesta agenda aborda temes tant importants com la fam en el món, la pobresa, la justícia o la inclusió social, els mitjans de producció i consum sostenible, els assentaments humans, la contaminació, etc. Perquè no es quedi només en una declaració d’intencions, el grau d’ambició d’aquesta agenda es concreta en unes fites i indicadors quantitatius que permeten mesurar el seu progrés, que és precisament el tema que va centrar el debat. Així mateix, durant aquesta setmana els diferents països varen poder compartir experiències en desenvolupament sostenible i van realitzar els preparatius per a la propera reunió intergovernamental prevista pels dies 21 a 24 d’abril i que versarà sobre els mecanismes per facilitar la implantació dels ODS, amb especial referència a la transferència tecnològica i al finançament cap a països del sud.

[+ info]

 • 10:32
 • 0

Els paisatges de Catalunya a l’ARA

El diari Ara va dedicar íntegrament tot un exemplar al paisatge fa uns dies. Aquesta edició especial, realitzada amb la col·laboració de l’Observatori del Paisatge de Catalunya, va incloure un monogràfic inicial amb reportatges, articles d’opinió i infografies amb el títol “El país que tenim”. A més, el paisatge va ser present en imatges fotogràfiques en totes les seccions del diari, des de la de política internacional a la dels esports.

Més enllà de la versió en paper, la secció digital L’Ara mirades, dedicada al fotoperiodisme, va publicar un especial amb una selecció d’imatges de 50 paisatges de Catalunya, mentre que el periodista Antoni Bassas es va desplaçar a la Cerdanya per mostrar com es gestiona el paisatge des d’un punt de vista transfronterer.

Aquesta edició especial ha coincidit amb el desè aniversari de l’Observatori de Paisatge de Catalunya, els deu anys de la Llei del paisatge de Catalunya i els quinze del Conveni europeu del paisatge.  Amb aquesta experiència pionera, el diari Ara posa en pràctica un dels postulats bàsics del Conveni europeu del paisatge, en concret el que fa referència a la importància que tenen la sensibilització, la conscienciació i l’educació ciutadanes en matèria de paisatge a l’hora d’aconseguir una nova cultura del territori.

L’exemplar es pot descarregar gratuïtament en format PDF en aquest enllaç:

http://www.catpaisatge.net/docs/ara_especial_paisatges.pdf

 • 14:01
 • 0

S’acaben les deduccions per a inversions de millora ambiental, un cop per a moltes empreses catalanes

Amb la publicació de la nova Llei estatal de lImpost sobre Societats, les inversions per millores ambientals, que ajudaven a compensar els instruments fiscals que graven els impactes ambientals negatius de les activitats, han deixat de ser objecte de deducció fiscal. Tenint en compte aquesta modificació legislativa, les inversions posades en funcionament a partir de principis dany no podran ser objecte de certificació de convalidació dinversions per part del Departament de Territori i Sostenibilitat. La directora general de Qualitat Ambiental, Assumpta Farran, exposa la situació com a exemple de política que no incentiva leficiència i la reducció de consums.


Estat espanyol: Una fiscalitat ambiental… justa?

Assumpta Farran
Directora general de Qualitat Ambiental

Un dels instruments per donar resposta a la situació plantejada és la fiscalitat ambiental. Quan es parla de fiscalitat ambiental generalment s’entén que aquesta consisteix en la imposició d’un gravamen econòmic, tradicionalment en forma d’impost o cànon a les activitats, en funció de la contaminació que genera, com aplicació directe del famós principi de que “qui contamina paga”. Però també és fiscalitat ambiental el fet de premiar les activitats que sesforcen en millorar el seu comportament ambiental mitjançant algun tipus destímul econòmic, com la possibilitat de deduccions fiscals.

Globalment, en els últims 20 anys, la producció i el comerç de béns i serveis,  i conseqüentment la generació de residus i emissions, ha experimentat un creixement exponencial a tota Europa, i al món en general.  Aquest fet, atenent als riscos que es plantegen en les diferents etapes del cicle de vida, extracció i consum de recursos naturals, producció, consum d’aigua i d’energia, gestió d’emissions i residus, operacions de transport, entre d’altres, ha comportat una resposta global per part dels Estats més avançats, i de la Unió Europea en particular, per tal de fer compatibles el desenvolupament econòmic i el benestar social amb la protecció del medi ambient i la salut de les persones.

[+ info]

 • 13:51
 • 0

El Centre de Control de Carreteres de Vic, exemple de gestió multitúnel centralitzada

L’experiència de 20 anys del Centre de Control de Carreteres i Túnels de la Generalitat centrarà la participació del Departament de Territori i Sostenibilitat al VI Simposi de túnels de carretera que se celebra a Saragossa des d’avui i fins divendres 13 de març. Una delegació de la Direcció General d’Infraestructures de Mobilitat participa en aquest congrés amb una ponència i diverses intervencions per posar en valor l’aposta del Govern de Catalunya, pionera a l’Estat espanyol, per la gestió multitúnel centralitzada.

Des del Centre de Control de Carreteres i Túnels de la Generalitat de Catalunya (CCCTGC), ubicat a Vic, es gestionen actualment 9 grups de túnels repartits per tot el territori. Aquests túnels, que comprenen 37 tubs, sumen una longitud de prop de 20 quilòmetres.

La integració d’aquests túnels en un únic centre de control ha suposat un repte tècnic, tecnològic i de gestió, superat amb èxit, i ha reportat una optimització dels costos d’explotació. Així mateix, aquest centre és una eina clau en la gestió d’incidències i de l’estat de les carreteres de titularitat de la Generalitat, que abasta més de 6.000 quilòmetres de longitud.

Els avantatges, hàndicaps i potencialitats d’aquest model seran motiu de reflexió durant el simposi, així com les línies de treball de futur que està explorant el Departament de Territori i Sostenibilitat. L’objectiu és aplicar una millora continuada de la gestió de la xarxa i dels mitjans per a garantir la seguretat dels 842 milions d’usuaris que circulen cada any per les carreteres de la Generalitat.

 • 10:00
 • 0

L’Illa Eficient, un projecte de rehabilitació sostenible d’habitatge que fa partíceps els veïns

El projecte Illa Eficient té per objectiu rehabilitar 27 edificis de l’illa formada pels carrers Gran Via, Viladomat, Diputació i Calàbria de Barcelona, on hi ha 22 comunitats de propietaris i més de 700 persones convivint. Es busca fer una renovació integral que redueixi substancialment el consum energètic i les emissions, però el més novedós és que la primera fase d’aquest projecte inclou un concurs d’idees sobre la rehabilitació que hauran d’incorporar a banda de propostes tècniques també propostes financeres que permetin la seva viabilitat.

Illa Eficient està promogut per Territori i Sostenibilitat i el Grup Habitat Futura, amb el suport de l’Ajuntament de Barcelona, el Fòrum d’Entitats de l’Estratègia Catalana de Renovació Energètica d’Edificis (ECREE) i el Col·legi d’Administradors de Finques de Barcelona.

La proposta guanyadora, que s’endurà un premi de 15.000 euros, haurà de tenir molt en compte les facilitats econòmiques i logístiques dels veïns ja que ells són els que hauran d’acceptar el projecte. El procés serà el següent: un cop finalitzi la recollida de propostes, el 25 de març, un Jurat integrat per membres de l’ECREE, professionals de prestigi i els presidents de les comunitats afectades faran una selecció que s’exposarà públicament durant 3 setmanes per a que els veïns puguin escollir la proposta guanyadora. També podran participar en el procés associacions de veïns i consumidors de Barcelona.

És la primera vegada a l’Estat espanyol que es promou un projecte multidisciplinari com aquest que inclou propostes tècniques, econòmiques, de gestió i organització.

Per a més informació: http://edificisdecatalunya.cat/campanyes/illa-eficient/

 • 13:48
 • 0

La Comissió Europea avala la proposta de declaració de 115 Zones Especials de Conservació

Paratge de Tudela. Cap de Creus. Foto: Albert TM

Paratge de Tudela. Cap de Creus. Foto: Albert TM

La Comissió Europea ha acceptat la proposta de declaració de Zones Especials de Conservació (ZEC) que ha fet la Generalitat. Ho ha fet a través d’una carta al Ministeri de Medi Ambient on dóna el vistiplau a la proposta sense cap esmena o modificació, fet que avala la bona feina feta per l’equip de la Direcció General de Polítiques Ambientals, del Departament de Territori i Sostenibilitat. L’aprovació de la proposta per declarar 115 ZEC, ara ratificat per la Comissió Europea, juntament amb les 73 Zones d’Especial Protecció per a les Aus (ZEPA) prèvies, culmina el procediment de desplegament de la xarxa Natura 2000 al nostre país.

D’aquesta manera, Catalunya ha finalitzat el procés de declaració de la xarxa Natura 2000, la xarxa europea d’espais naturals, que té com a objectiu fer compatible la protecció de les espècies i els hàbitats naturals i seminaturals amb l’activitat humana que s’hi desenvolupa, per mantenir un bon estat de conservació dels hàbitats i espècies, i per evitar-ne el deteriorament.

Des de començament del anys 90, la Generalitat ha anat aprovant diverses llistes d’espais a incorporar a la xarxa Natura 2000. La primera d’elles, l’any 1997, incloïa exclusivament els espais del Pla d’Espais d’Interès Natural (PEIN) que complien amb els criteris de la normativa europea per ser declarats com a Llocs d’Importància Comunitària (LIC), o com a Zones d’Especial Protecció per a les Aus (ZEPA). A llarg dels anys, aquestes llistes han estat modificades diverses vegades, fins que l’any 2006 el Govern va aprovar la llista definitiva de LIC i de ZEPA que configura la xarxa Natura 2000 al nostre país. D’aquesta manera, les ZEPA van ser declarades, d’acord amb la Directiva d’aus, directament per la Generalitat, mentre que els LIC, que deriven de la Directiva d’hàbitats, es van aprovar definitivament per la Comissió europea l’any 2008.

La mateixa Directiva d’hàbitats, determina que cal declarar com a ZEC tots els espais que ja han estat designats prèviament com a LICs, en un termini màxim de 6 anys. La declaració de les ZEC comporta l’elaboració de l’instrument de gestió corresponent, que s’aprova juntament amb la declaració, i que fa una diagnosi de l’estat de conservació d’aquests elements d’interès comunitari, proposant un seguit de mesures de gestió orientades a la conservació.

 • 12:00
 • 0

Investiguen la vulnerabilitat dels boscos davant del canvi climàtic a l’Albera

Investigadors del CREAF estan fent treball de camp aquests dies a la finca de Requesens, a l’Albera. Estudien com disminuir la vulnerabilitat als impactes del canvi climàtic en els boscos mediterranis. Ho fan a partir de vàries parcel·les d’alzines que gestionen de forma diferent: estassades amb més o menys intensitat, aclarides en distints graus. En funció de la resposta dels arbres a la gestió, que es mesura a partir de diversos paràmetres, podran determinar quina és la gestió òptima per fer front a les conseqüències dels impactes del canvi climàtic en aquesta zona, bàsicament, l’increment del risc d’incendi forestal i dels períodes d’escassetat de pluges. Han triat aquesta àrea, dins la conca de la Muga, entre d’altres raons, perquè presenta un alt risc d’incendi, i s’hi vol treballar per augmentar el coneixement científic sobre la capacitat d’adaptació dels nostres boscos a aquest perill.

La recerca es duu a  a terme en el marc del projecteLIFE+ MEDACC (Adaptant la Mediterrània al Canvi Climàtic).  L’objectiu del projecte és provar solucions innovadores per adaptar els nostres sistemes agroforestals i urbans als impactes del canvi climàtic en l’àmbit mediterrani i poder-les implementar en les estratègies i polítiques d’adaptació. En el projecte, coordinat per l’Oficina Catalana del Canvi Climàtic (OCCC), hi participen el CREAF, l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA) ,i  l’Instituto Pirenaico de Ecología (IPE).

Un equip de la Televisió de Girona ens ha acompanyat a la finca per gravar els treballs que s’hi estan fent. Voleu veure’n les imatges? Aquí teniu un tast del projecte, de la mà del responsable de l’Àrea d’Adaptació de l’OCCC, Gabriel Borràs.

I per conèixer amb més detall les actuacions a l’Albera, podeu seguir les explicacions de l’ambientòleg, doctor en Ecologia i investigador del CREAF, Eduard Pla.

 • 17:34
 • 0

Participa en la millora de la senyalització de les carreteres catalanes!

Assolir un bon sistema de senyalització a les nostres carreteres és necessari per afavorir una mobilitat còmoda i segura, i per aconseguir aquest objectiu, és essencial conèixer de primera mà l’opinió dels seus usuaris.

Per aquest motiu, el RACC, amb el suport de la Direcció General d’Infraestructures de Mobilitat Terrestre, ha posat en marxa una enquesta amb la qual ens podeu fer arribar les vostres valoracions respecte els diferents tipus de senyalització existents a les nostres carreteres.

L’enquesta s’emmarca dins la fase  de diagnosi del Pla integral de millora de la senyalització a Catalunya 2013-2016 i els resultats es tindran en compte en la redacció dels plans de millora de la senyalització viària. El Pla abasta sobretot tipus de senyalització viària vertical. No inclourà altres tipus de senyalització com serien les marques viàries o la senyalització variable.

Us convidem a participar en aquesta enquesta per ajudar-nos a millorar aquest servei. Teniu temps fins al 6 de març!