La Diputació de Lleida. Anàlisi del model de distribució dels recursos als ajuntaments | Post del Servei de Recerca, Innovació i Transferència de l’EAPC

L’Escola d’Administració Pública de Catalunya (EAPC) ha publicat el número 37 de la col·lecció Obres digitals, La Diputació de Lleida. Anàlisi del model de distribució dels recursos als ajuntaments. Es tracta d’un treball de Laia Pérez i Altisent, cap del Gabinet de la Consellera d’Economia i Hisenda de la Generalitat de Catalunya i alumna de la segona edició (2021-2023) del Màster en Direcció Pública (EAPC-UOC). Anteriorment, també havia exercit de directora de Planificació Estratègica i Relacions Institucionals a la mateixa Diputació.

Llegeix més »

Especial Sant Jordi 2024 | Apunt de l’Entitat Autònoma del Diari Oficial i Publicacions

Sant Jordi s’acosta, i amb ell, la màgia dels llibres que omplen els carrers de roses i històries. És un dia per celebrar la cultura, l’amor i la tradició, i aquest any, portem una selecció excepcional de les novetats d’aquest últim any que capturen l’essència i la riquesa de Catalunya en totes les seves formes.

Us convidem a celebrar Sant Jordi amb lectures que us apassionin! Des de l’art fins a la història, passant per biografies increïbles i estudis fascinants sobre dret i política, tenim llibres per a tots els gustos.

Llegeix més »

Guia per a la definició de marcs competencials | Apunt del Servei de Recerca, Innovació i Transferència de l’EAPC

L’Escola d’Administració Pública de Catalunya (EAPC) ha publicat la Guia per a la definició de marcs competencials, número 13 de la col·lecció Eines per als recursos humans. La publicació vol oferir un model comú i homogeneïtzador que esdevingui un instrument de suport per a qualsevol administració que hagi d’afrontar el repte de definir les funcions, capacitats i habilitats comunes d’un conjunt de llocs de treball en la seva institució.

Llegeix més »

Diccionari de sociologia i ciències socials | Apunt del Centre de Terminologia TERMCAT

Recentment el Centre de Terminologia TERMCAT ha publicat la versió en paper del Diccionari de sociologia i ciències socials, un recull terminològic que també està disponible en línia al seu web. El diccionari és fruit d’un complex, laboriós i rigorós treball en equip de més de deu anys, en què han intervingut una cinquantena d’experts de diferents branques o subàrees de la sociologia i d’altres disciplines germanes com ara la història, l‘economia, les ciències polítiques, la psicologia o la filosofia.

Llegeix més »

European Public Mosaic (EPuM). Open Journal on Public Service, núm. 22, “AI and public administration” | Apunt del Servei de Recerca, Innovació i Transferència de l’EAPC

L’Escola d’Administració Pública de Catalunya (EAPC) ha publicat el número 22 de la revista European Public Mosaic (EPuM). Open Journal on Public Service, amb un monogràfic dedicat a l’impacte de la intel·ligència artificial (IA) a l’Administració pública. El nou reglament europeu consensuat a tres bandes el desembre de 2023 entre el Consell de la Unió Europea, el Parlament Europeu i la Comissió Europea, l’empenta de la IA generativa amb eines com el ChatGPT, així com els riscos i les oportunitats associades al desplegament d’aquests sistemes són alguns dels continguts més destacats.

Llegeix més »

Un altre art. Informalisme a Catalunya 1956-1966 | Apunt de Joan Duran-Porta

L’exposició Un altre art. Informalisme a Catalunya 1956-1966, organitzada pel Museu d’Art de Girona i comissariada per Joan Gil Gregorio i Conxita Oliver, subratlla el valor i la potència expressiva de la producció pictòrica catalana d’entre els anys cinquanta i seixanta. Un període que va ser especialment fecund per als artistes que treballaven en l’abstracció, bona part dels quals (Tàpies, Cuixart, Ràfols-Casamada, Hernández Pijuan o August Puig) van tenir un enorme èxit internacional, inesperadament recolzats per unes institucions franquistes que, després de la postguerra, maldaven per reincorporar l’estat espanyol a la vida cultural i política del món occidental.

Llegeix més »

L’Entremès de l’Àliga a Catalunya | Apunt de Daniel Vilarrúbias Cuadras

L’àliga fou el més important dels entremesos animals processionals catalans i el de més rellevància social, cosa que ben sovint li conferí valors de protocol i de representació municipal. Aquest llibre vol respondre què són, quan apareixen, com eren i què feien les àligues processionals i festives catalanes i desmuntar alguns dels mites que han circulat pel país sobre la figura de l’Àliga, tant en l’àmbit de la tradició oral popular com en algunes publicacions històriques.

Llegeix més »

Viure a Catalunya. Aprenem català des de… | Apunt de la Secretaria de Política Lingüística

Aprenem català des de… va néixer de la necessitat de facilitar un primer contacte amb la llengua catalana a les persones migrades que arribaven a Catalunya amb ganes d’instal·lar-s’hi. L’objectiu de la col·lecció era permetre a aquestes persones entendre i utilitzar el català en les comunicacions quotidianes i les relacions diàries a partir de la pràctica de frases i vocabulari bàsics.

Llegeix més »

Les publicacions de la Generalitat de Catalunya, 1931-1939 | Apunt d’Ester Boquera Diago

Amb la proclamació de la República el 14 d’abril de 1931 i la instauració de la Generalitat com a forma d’autogovern comença a Catalunya un període il·lusionant i de reformes on es busca una societat moderna equiparable a l’Europa més avançada. Aquests vuit anys van estar acompanyats d’una prolífica activitat editorial per part del Govern, que es van concretar en la publicació de 700 títols entre llibres, opuscles i publicacions periòdiques. Tota aquesta ingent tasca editorial ha estat recuperada al llibre col·lectiu Les publicacions de la Generalitat de Catalunya, 1931-1939 dirigit per Ester Boquera i amb articles d’Enric Pujol, Manuel Llanas i Enric Marin.

Llegeix més »

Literatura i camps de concentració nazis: Joaquim Amat-Piniella, Primo Levi i Jorge Semprún en perspectiva comparada | Apunt de Joan Maria Thomàs

Aquest llibre recull les ponències presentades a la Jornada que, amb el mateix nom, es celebrà a l’Ateneu Barcelonès el 10 de novembre de 2022 organitzada pel Memorial Democràtic. El volum inclou igualment el debat que, en acabar les intervencions dels ponents, mantingueren aquests i el coordinador de la Jornada amb el públic assistent.  

Llegeix més »